Verloskundigen zeggen dat je ‘borstkas-voeding’ moet zeggen in plaats van ‘borstvoeding geven’ 😲😰

gender-inclusiviteit 3

Voordat je verder gaat: Hierboven hebben wij voor geïnteresseerden een gerelateerd filmpje bijgevoegd.
Mocht je toch gelijk het originele beeldbewijs willen zien, scroll dan eventjes naar beneden.

Verloskundigen zeggen dat je ‘borstkas-voeding’ moet zeggen in plaats van ‘borstvoeding geven’ – (leestijd: 1-2 minuten)

Verloskundigen in Brighton in het Verenigd Koninkrijk hebben te horen gekregen dat ze “chestfeeding” moeten zeggen in plaats van “breastfeeding” en dat ze de term “mother” moeten vervangen door “moeder of kraamouder” als onderdeel van stappen om gender-inclusiviteit te stimuleren en om meer trans-vriendelijk te zijn.

gender-inclusiviteit
© Beeldautoriteit / gender-inclusiviteit

De Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust is de eerste in het land die formeel een gender inclusief taalbeleid invoert voor zijn kraamafdeling, die voortaan “perinatale diensten” zal heten.

In het kader van de veranderingen wordt het personeel aangemoedigd termen te gebruiken als “vrouw of persoon” en “moeder of kraamouder” in plaats van alleen “vrouw” of “moeder”.

gender-inclusiviteit
© Spectrum gender-inclusiviteit Illustratie

In plaats van “breastfeading” wordt het personeel aangeraden het woord “chestfeading” te gebruiken en in plaats van ‘moedermelk’ moet het personeel ‘menselijke melk’, ‘borst/borstmelk’ of ‘melk van de voedende moeder of ouder’ zeggen. ‘Ouder of mede-ouder’ heeft de voorkeur boven ‘vader’. 

De folders, brieven en e-mails van de NHS Trust zullen worden aangepast aan het nieuwe taalgebruik.

gender-inclusiviteit
© Spectrum gender-inclusiviteit Illustratie

Het personeel wordt ook opgedragen de termen te gebruiken tijdens prenatale lessen en andere bijeenkomsten waar meerdere ouders aanwezig zijn.

Als ze cis-vrouwen individueel aanspreken, mogen ze “terminologie gebruiken die betekenisvol is en geschikt voor het individu”, dus de meer traditionele termen worden niet volledig verboden.

In een document waarin het nieuwe beleid wordt uiteengezet, staat: “Geslachtsidentiteit kan een bron van onderdrukking en ongelijkheid op gezondheidsgebied zijn.

We gebruiken bewust de woorden “vrouwen” en “mensen” samen om duidelijk te maken dat we ons inzetten om de ongelijkheid op gezondheidsgebied aan te pakken voor iedereen die gebruik maakt van onze diensten.

[irp]{randomimage}wp-content/uploads/randomquote,100%,auto,Random image{/randomimage}

We erkennen ook dat er momenteel biologisch essentialisme en transfobie aanwezig zijn binnen elementen van de mainstream geboorteverhalen en discours.

We streven ernaar onze trans- en niet-binaire dienstgebruikers en zorgverleners te beschermen tegen extra vervolging als gevolg van terminologische veranderingen, en erkennen de aanzienlijke impact die dit kan hebben op psychologisch en emotioneel welzijn.”

De veranderingen zijn gebaseerd op uitgebreid overleg met trans- en non-binaire ouders die gebruik maken van de diensten en in de bredere gemeenschap.

Referenties:
Bron I | Bron II | Bron III

Laat Je Verrassen
Video I | Video II | Video III

Maak een sociale impact:
Deel de onderstaande beelden na afloop met vrienden en familie op Facebook/Whatsapp.

Scroll naar boven