‘Familie’ vogels zitten tegenover elkaar en beginnen een potje te ‘knokken’ 🤣😂

vogel (3)

Tip van Spectrum: Hierboven hebben wij voor geïnteresseerden een gerelateerd filmpje bijgevoegd. Mocht je toch gelijk het originele beeldbewijs willen zien, scroll dan eventjes naar beneden.

SCROLL GELIJK NAAR VIDEO

Vogels kunnen agressief zijn naar mensen toe, maar ook naar hun eigen soort toe.

Er zijn vogels die vrouwtjes aantrekken met hun stem, maar er zijn ook vogels die vrouwtjes aantrekken door alfa gedrag te vertonen.

vogel (3)
© Pete Yagmin

Deze twee groepen vogels gaan duidelijk voor de tweede genoemde tactiek.

De strijd gaat hier tussen de vogels met de oranje met gele koppen, en de vogels met een gele kop en een groen lichaampje.

Eerst lijken de oranje met gelen de overhand te hebben door vanuit hun beschutte hoek de geel met groenen terug te drijven, maar vlak daarna nemen de geel met groenen het weer over.

{randomimage}wp-content/uploads/spectrummagazine1,100%,auto,Random image{/randomimage}

De oranje met gelen worden in een hoekje gedreven en iedereen blijft maar tjirpen.

Wat ze ermee willen bereiken is niet bekend, maar het lijkt een klassiek gevecht om wie het meest beangstigend kan zijn.

Ook al is deze video geen perfecte weerspiegeling van hoe vogels in het wild hun territorium afbakenen, geeft het wel een idee van hoe vogels kunnen zijn in hun natuurlijke habitat.

{randomimage}wp-content/uploads/spectrummagazine2,100%,auto,Random image{/randomimage}

Territoriumgedrag dwingt het exclusieve gebruik van ruimte af; door een territorium te handhaven voorkomt een vogel dat soortgenoten (andere individuen van dezelfde soort) zijn voedingsbronnen consumeren of stiekem gaan paren met zijn partner.

Hoewel vogels zelden het gevaar lopen te worden bedrogen door individuen van een ander soort, kunnen naast elkaar levende soorten soortgelijke hulpbronnen toch gebruiken.

{randomimage}wp-content/uploads/spectrummagazine3,100%,auto,Random image{/randomimage}

In dat geval kan intraspecifieke concurrentie een oplossing zijn om de concurrentie tussen soorten te verminderen.

In dat geval is het niet specialisatie die co-existentie mogelijk maakt, maar juist afstand, vergemakkelijkt door intraspecifieke concurrentie.

Op basis van deze ” intraspecifieke concurrentie”-hypothese hebben onderzoekers voorspeld dat intraspecifieke concurrentie zou moeten worden waargenomen bij vogelsoorten die vergelijkbare habitatvoorkeuren en voedselecologie hebben.

{randomimage}wp-content/uploads/spectrummagazine4,100%,auto,Random image{/randomimage}

Vogels die hetzelfde eten en dezelfde soort middelen gebruiken om te overleven, zullen dus vaak dit territoriale gedrag vertonen, om hun leefgebied af te bakenen.

Het begint er dus op te lijken dat de vogels in deze video aan het vechten zijn geweest voor een extra handje voer.

vogel (3)
© Pete Yagmin



Deel de onderstaande beelden na afloop met vrienden en familie op Facebook/Whatsapp.

Scroll naar boven