Familie die op handen en voeten loopt, verbijstert wetenschappers omdat ze ‘de schakel tussen mens en aap zouden kunnen missen’

Stel je voor dat je in een wereld leeft waarin alles wat je dacht te weten over de menselijke evolutie op zijn kop wordt gezet door een enkele familie in het Turkse platteland. Dit is het verbazingwekkende verhaal van de familie Ulas, sommige van hun leden bewegen zich voort op handen en voeten, een fenomeen dat wetenschappers wereldwijd perplex deed staan.

In dit artikel nemen we je mee op een reis door het intrigerende verhaal van de familie Ulas en de mogelijke implicaties voor onze kennis van de menselijke evolutie.

Een ongelofelijke ontdekking

Het was een dag als elke andere toen de wereld voor het eerst kennis maakte met de familie Ulas. Sommige gezinsleden vertoonden een manier van voortbewegen die tot dan toe ongekend was bij moderne mensen: ze liepen op handen en voeten. Deze ontdekking zette alles wat we dachten te weten over de menselijke evolutie op losse schroeven. De familie werd voor het eerst beschreven in een wetenschappelijk artikel, en later werd hun verhaal verteld in de BBC-documentaire “The Family That Walks on All Fours” uit 2006. Professor Nicholas Humphrey, een evolutionair psycholoog aan de London School of Economics, ontdekte dat zes van de achttien kinderen van de familie geboren werden met deze opmerkelijke eigenschap, hoewel één van hen helaas is overleden.

De reactie van de wetenschappelijke gemeenschap

De documentaire van 60 Minutes Australia beschreef de familie als de mogelijke “ontbrekende schakel tussen mens en aap”, en suggereerde dat hun bestaan van grote betekenis is voor ons allemaal, ook al “zou het eigenlijk niet mogen bestaan”. Turkse wetenschappers die het eerste artikel schreven, dachten dat er een vorm van ‘decentralisatie’ had plaatsgevonden, een genetisch defect dat drie miljoen jaar evolutie ongedaan zou hebben gemaakt. Echter, Professor Humphreys vond deze uitleg “zeer beledigend” en “wetenschappelijk onverantwoordelijk”.

Op zoek naar antwoorden

Het onderzoek toonde aan dat de hersenen van de getroffen kinderen een kleiner cerebellum hadden. Echter, andere mensen met deze aandoening lopen nog steeds op twee benen. Verder onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Liverpool wees uit dat de skeletten van de getroffen gezinsleden meer leken op die van apen dan op die van mensen. Desondanks is het belangrijk om te benadrukken dat de Ulas-familie niet op hun knokkels loopt, zoals apen, maar op hun platte handen.

Mogelijke verklaringen

Professor Humphrey opperde dat wat we zien bij de Ulas-familie overeenkomt met een periode waarin we niet als chimpansees liepen, maar dat het een cruciale stap was tussen het uit de bomen komen en volledig tweevoetig worden. Hij suggereerde ook dat het gebrek aan aanmoediging voor de kinderen om na negen maanden te gaan staan, hun ontwikkeling zou kunnen hebben beïnvloed. Uiteindelijk kregen de kinderen fysiotherapie en apparatuur om hen te helpen op twee benen te lopen, wat resulteerde in aanzienlijke vooruitgang.

Het verhaal van de familie Ulas roept belangrijke vragen op over menselijke evolutie en de factoren die onze ontwikkeling kunnen beïnvloeden. Hoewel er enige vooruitgang is geboekt in het begrijpen van hun situatie, blijft het een fascinerend en raadselachtig onderwerp dat nog veel meer onderzoek vereist.

De ontdekking van de viervoetige gang bij de familie Ulas stelde de wetenschappelijke gemeenschap voor een raadsel en leidde tot een heroverweging van enkele van de aangenomen theorieën over menselijke evolutie. Hoewel er enige vooruitgang is geboekt in het begrijpen van hun unieke situatie, blijft er nog veel onbekend en is verder onderzoek noodzakelijk.

Authentieke bronnen: nypost.com, timesnownews.com

Scroll naar boven