LEES | Jongeren willen geen ouderwets avondmaal meer – “Wat is dit voor troep?!”

Veel van ons associëren de geur van dampende aardappelen met warme herinneringen aan de keuken van onze ouders of grootouders. Vroeger stond er dagelijks een bord met groente, vlees en aardappelen op tafel, wat zorgde voor gezelligheid en verbondenheid. Tegenwoordig kiezen jongeren liever voor nieuwe smaken en afwisseling, gezien de steeds veranderende samenleving. Hoewel er nu meer keuzes zijn en onze eetgewoonten diverser zijn geworden, blijft het klassieke AVG’tje voor velen een symbool van eenvoud, hartelijkheid en traditie waar we trots op mogen zijn.

 

Jonge mensen

De nieuwe generatie kookt anders dan wij gewend zijn, met meer nadruk op beleving en presentatie. Pien Wekking, een jonge foodfluencer, toont dit met haar frisse en kleurrijke gerechten geïnspireerd op keukens over de hele wereld. Ze vindt een standaard AVG’tje soms wat simpel.

Ze verkiest maaltijden die er feestelijk uitzien en jongeren zien eten als een manier van expressie, wat hun eetervaring verrijkt.

De aardappel

Hoewel de aardappel minder prominent aanwezig lijkt te zijn, maakt hij plaats voor een grotere variatie aan ingrediënten die bijdragen aan onze culinaire diversiteit. De schappen met internationale producten groeien en bevatten nu ook bulgur, rijstnoedels, wraps en linzen naast rijst en pasta. Volgens voedseltrendexpert Anneke Ammerlaan is deze verschuiving geen vervanging, maar een verbreding, gedreven door de nieuwsgierigheid van jongeren om nieuwe smaken te ontdekken.

Dit is een mooie ontwikkeling waarbij de aardappel niet meer centraal staat, maar ruimte maakt voor andere smaken die ons bord verrijken. Soms heeft iets ouds alleen een nieuw jasje nodig om weer op te vallen, zoals aardappelpartjes uit de oven met kruiden of gepofte aardappel met hummus. Het hangt af van hoe je het serveert.

Cijfers liegen niet

Cijfers tonen veranderingen in onze eetgewoonten aan. Onderzoek van de Wageningen Universiteit wijst uit dat we minder verse aardappelen eten dan voorheen, vanwege het gemak van producten als ovenfriet, rösti en aardappelpartjes in onze drukke levens.

Daarom eten we jaarlijks slechts 275.000 ton verse aardappelen, terwijl we 1,8 miljoen ton aan verwerkte aardappelproducten gebruiken. Dit verschil toont aan hoe onze voorkeuren veranderen. Jongeren tot 50 jaar eten gemiddeld 62 gram aardappelen per dag, terwijl ouderen boven de 65 jaar gemiddeld 77 gram eten. Dit laat zien dat onze eetgewoonten evolueren. Voor meer informatie, kijk eens bij het RIVM. Het is interessant hoe voeding onze levensstijl beïnvloedt.

Minder tijd in de keuken

In veel huishoudens is er minder tijd voor koken door werk, hobby’s, sociale activiteiten en gezinsleven. Vroeger was koken een gezamenlijke activiteit, nu willen mensen vooral snel en makkelijk koken. Daar is niets mis mee, het is logisch dat mensen kiezen voor maaltijden die snel klaar zijn. Aardappelen schillen wordt gezien als tijdrovend.

Gelukkig zijn er ook oplossingen, zoals voorgekookte krieltjes, aardappelblokjes of aardappelpuree die je alleen nog hoeft op te warmen. Met wat creativiteit maak je snel iets warms en voedzaams, vooral als je het afmaakt met verse kruiden of een salade erbij.

Gezondheid blijft belangrijk

De klassieke combinatie van aardappelen, groente en vlees of vis heeft nog steeds een grote voedingswaarde, volgens chef-kok Samuel Levie. Een AVG-maaltijd bevat vaak meer groenten dan moderne gerechten, omdat aardappels ruimte overlaten op het bord voor andere ingrediënten zoals wortelen, broccoli of boontjes. Aardappels zijn ook rijk aan vezels, vitamine C en kalium, en geven een voldaan gevoel zonder zwaar te zijn.

“Het RIVM bevestigt dat maaltijden met aardappelen tot 20% meer groenten bevatten dan pastagerechten. Groenten dragen bij aan ons welzijn en aardappels zijn een goede keuze voor mensen die op hun energie-inname letten. Aardappels kunnen op meer dan twintig manieren worden bereid, van gepoft tot gegrild, van gestampt tot gegratineerd. Meer informatie hierover is te vinden op Gezondheidsnet.”

lokale producten

In een tijd van bewust leven groeit de liefde voor lokale producten, zoals de aardappel. Hij groeit goed in eigen bodem, wordt lokaal geteeld en is vaak biologisch en betaalbaar. Er zijn vele rassen en varianten beschikbaar, zoals paarse en zoete aardappels, die kleur geven aan je bord. Dit is hét moment om de aardappel opnieuw te ontdekken en te bereiden op een eigentijdse manier, bijvoorbeeld in een traybake of aardappelsalade. De aardappel kan een feestelijk element zijn in een gevarieerd weekmenu, inspiratie hiervoor vind je bij Samuel op de Grote Hamersma.

een frisse blik

De aardappel is niet meer elke dag de hoofdrolspeler, maar hoort er zeker nog bij. Met wat fantasie maak je er iets bijzonders van, denk aan gekruide krieltjes met rozemarijn uit de oven, aardappelgratin met prei en kaas, of aardappelsalade met groenten en dressing. Aardappels passen zich aan en gaan goed samen met allerlei smaken. Voeg kleur en contrast toe met bieten, rucola of geroosterde paprika. Misschien inspireer je zo anderen. Kijk voor meer ideeën op Smulweb of Allerhande.

Belangrijke inzichten

  • Aardappelen zijn een blijvende klassieker in de keuken en bieden talloze mogelijkheden om heerlijke gerechten te bereiden.
  • Jonge mensen koken vooral voor de ervaring van het bereiden van verschillende gerechten en het experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten.
  • De veelzijdigheid en voedingswaarde van aardappelen maken ze een ideale keuze voor een evenwichtige en gezonde voeding, die perfect past binnen een moderne levensstijl.
  • Gezondheid, gemak en smaak gaan uitstekend samen wanneer je bewuste keuzes maakt en geniet van evenwichtige en heerlijke gerechten.
  • Door een innovatieve aanpak toe te passen, kun je traditionele gerechten op een originele manier vernieuwen en zo een verfrissende twist geven aan de klassieke smaken.

DEEL NU: LEES | Jongeren willen geen ouderwets avondmaal meer – “Wat is dit voor troep?!”

Dit artikel is zorgvuldig samengesteld door Spectrum Netwerk, een dynamisch media platform dat zich toelegt op het delen van inspirerende en informatieve verhalen van over de hele wereld. Volg Spectrum Netwerk op Facebook om niets te missen van onze boeiende content: Spectrum Netwerk


Disclaimer: De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden. SPECTRUM Magazine biedt geen medisch, juridisch of financieel advies en aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg altijd een erkende deskundige voor persoonlijk advies.

Sociale media disclaimer: Deze inhoud is niet bedoeld als financieel advies op platforms zoals Facebook. Onze artikelen zijn bedoeld voor lezers die oprecht geïnteresseerd zijn in bewuster leven, koken en gezondheid.

Referenties:

  1. Eetgedrag en Trends in Nederland, Ammerlaan, A. (2023). Voedingscentrum.nl
  2. De toekomst van de aardappel, Levie, S. (2022). Degrotehamersma.nl
  3. Voedingspatronen in Beweging, RIVM rapport (2021). Rivm.nl
Scroll naar boven