NIEUWS | Fooi geven verdwijnt langzaam uit ons straatbeeld, steeds meer mensen vinden het basissalaris al genoeg

Bij het betalen in een restaurant of café is het tegenwoordig mogelijk om via het pinautomaat een fooi toe te voegen. Sommige mensen maken direct gebruik van deze optie om een fooi te geven, terwijl anderen de voorkeur geven aan contant betalen of zelfs helemaal geen fooi geven. De verschillende manieren waarop mensen fooi geven roepen vragen op over de rol van fooi in de horeca: is het geven van fooi een noodzaak of simpelweg een kwestie van beleefdheid? Daarnaast is het interessant om te onderzoeken wat de hoogte van de fooi beïnvloedt, zoals de kwaliteit van de service, de financiële situatie van de gast of andere factoren die meespelen bij het bepalen van de fooi.

 

Waarom geven mensen fooi?

In veel landen is fooi geven een normale gewoonte, maar niet verplicht. In Nederland wordt het gezien als dankbaarheid voor goede service en geeft men vaak fooi om te laten zien dat ze tevreden zijn. Er is echter discussie over of fooi geven vanzelfsprekend is. Met digitaal betalen rijst de vraag of fooi geven zal blijven bestaan in de horeca-industrie.

Tipping is a common practice in many countries, but not mandatory. In the Netherlands, it is considered a gesture of gratitude for good service, with people often leaving tips to show their satisfaction. However, there is ongoing debate on the necessity of tipping, especially with the rise of digital payments in the hospitality industry.

klantvriendelijkheid

De klanttevredenheid is afhankelijk van het vriendelijke personeel en beïnvloedt de fooi. Klanten laten zich leiden door de manier waarop ze behandeld worden; vriendelijk personeel resulteert in grotere fooien. Gehaast of ongeïnteresseerd personeel leidt daarentegen tot kleinere fooien. De fooi geeft indirecte feedback van gasten over hun ervaring.

fooi in de horeca

Waarom is fooi geven in de horeca normaal, terwijl het in andere sectoren niet gangbaar is? Deze vraag zorgt voor debatten over ongelijke behandeling en reflectie op de culturele, sociale en economische aspecten van fooi geven.

Veel mensen vragen zich af waarom ze fooi moeten geven als het personeel al betaald wordt. Ze vinden dat de werkgever verantwoordelijk is voor een eerlijk salaris en zien extra beloning als overbodig, zonder te beseffen dat fooi belangrijk is voor het bedienend personeel dat vaak afhankelijk is van gulle klanten.

fooi gemiddeld

Er zijn geen vaste regels voor fooien; het hangt af van persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen ronden het totaalbedrag af naar boven, terwijl anderen een vast percentage van het totaalbedrag geven. Het bedrag van de fooi zou moeten worden bepaald door de kwaliteit van de service en het totale bedrag van de rekening.

  • In ons restaurant geeft 34% van de gasten standaard een fooi van 5 tot 10% als blijk van waardering voor de uitstekende service, wat aantoont dat deze klanten zeer tevreden zijn over onze dienstverlening.
  • Het personeel van het restaurant ontvangt vaak een extraatje van ongeveer 8% van de gasten die dineren en een fooi van tussen de 10% en 15% van hun totale rekening als beloning voor de uitstekende service die zij bieden.
  • Zelfs een lichte toename van slechts 1% in inspanning of investering kan leiden tot aanzienlijke impact op de resultaten, resulterend in een mogelijke winststijging van 20% of meer.

Veel mensen geloven dat fooi geven een optioneel gebaar moet zijn en niet verplicht. Daarom geven ze zelden meer dan 20% van het totaalbedrag, omdat ze streven naar een balans tussen het tonen van waardering voor goede service en het geven van een passend en redelijk bedrag.

digitale betalingen

Horecagelegenheden voegen digitale fooi-opties toe aan pinautomaten, wat sommige gasten onder druk zet. Dit roept de vraag op of fooi geven nog vrijwillig is of meer als sociale verplichting wordt gezien. Het kan moeilijk zijn om aan te geven dat je geen extra bedrag wilt betalen.

andere landen

De fooienregeling varieert per land. Zo wordt in de Verenigde Staten van gasten verwacht dat ze een fooi geven van 15-20%, terwijl dit in Japan als onbeleefd wordt beschouwd. In Nederland is het geven van fooi niet verplicht, maar wordt het wel gewaardeerd door de werknemers in de horeca.

een persoonlijke keuze

Het geven van fooi is afhankelijk van persoonlijke overtuigingen en gewoonten. Sommigen geven het automatisch als een vorm van dankbaarheid voor goede service, terwijl anderen het als overbodig beschouwen. Er bestaan diverse meningen over dit onderwerp. Een vriendelijke glimlach en oprecht ‘dankjewel’ tonen wordt altijd gezien als een blijk van waardering, ongeacht of er fooi wordt gegeven.

Key points

  • Hoewel het in Nederland niet verplicht is om fooi te geven, wordt het gezien als een manier om waardering te tonen voor de service in de horeca of servicebranche. De hoogte van de fooi varieert afhankelijk van de tevredenheid van de klant.
  • Uit een recent onderzoek onder duizend respondenten blijkt dat 40% van hen altijd een fooi geeft na het eten in een restaurant, terwijl slechts 14% aangeeft nooit een fooi achter te laten.
  • Klantvriendelijkheid bepaalt de hoogte van de fooi en zorgt voor tevredenheid en waardering bij klanten, wat leidt tot terugkerende klanten en positieve mond-tot-mondreclame.
  • Veel mensen laten hun waardering voor goede service in horecagelegenheden blijken door hun rekening af te ronden of zelfs een extra fooi van 5-10% te geven als een gebaar van dank en ter ondersteuning van het personeel dat hard werkt.
  • Bij pinautomaten hebben klanten de mogelijkheid om snel en gemakkelijk een extra bedrag toe te voegen aan hun betaling als fooi, zelfs als ze hier niet bewust voor hadden gekozen.
  • In andere landen gelden verschillende regels en gewoonten met betrekking tot het geven van fooi. Het is belangrijk om de gebruiken en verwachtingen van het land dat je bezoekt te kennen om respectvol te kunnen zijn en misverstanden te voorkomen.
  • Het geven van fooi is een persoonlijke keuze die wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de service die is verleend, de mate van waardering die men heeft voor de dienstverlener en ook de culturele gewoonten die van invloed kunnen zijn op hoeveel fooi er uiteindelijk gegeven wordt.

DEEL NU: NIEUWS | Fooi geven verdwijnt langzaam uit ons straatbeeld, steeds meer mensen vinden het basissalaris al genoeg

Dit stuk is zorgvuldig ontworpen door KijkPortaal, een dynamisch mediaplatform dat zich specialiseert in het leveren van verhalen die niet alleen inspireren maar ook verrijken, uitgezocht uit alle hoeken van de wereld. Zorg dat je niets mist van onze intrigerende content door KijkPortaal te volgen op Facebook. Laat je meeslepen door een wereld vol verhalen die echt impact hebben. 🌍✨


SPECTRUM Magazine Disclaimer: Deze publicatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De inhoud is geen financieel, juridisch of medisch advies en dient niet als zodanig te worden geïnterpreteerd. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde professional voor specifieke adviezen met betrekking tot uw situatie. SPECTRUM Magazine en de auteur van dit artikel zijn niet aansprakelijk voor enige beslissingen of acties die worden ondernomen op basis van de informatie in deze publicatie.

Facebook Disclaimer: Dit artikel is geen financieel advies. De informatie is puur informatief en bedoeld voor geïnteresseerde lezers. Maak altijd uw eigen keuzes en raadpleeg indien nodig een deskundige voordat u financiële beslissingen neemt.

Scroll naar boven