Water is niet alleen het mooiste en meest verfrissende drankje, maar het voedt en ondersteunt ook elk deel van ons lichaam op een unieke manier. Veel mensen hebben de gewoonte om snel naar een plastic flesje water te grijpen wanneer ze onderweg zijn of in de supermarkt, maar recent onderzoek laat zien dat het tijd is om ons denken te veranderen. Gelukkig zijn er bewuste alternatieven die niet alleen beter zijn voor ons welzijn, maar ook voor de wereld waarin we leven.
Content:
Flessenwater ontdekking
Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat er gemiddeld 240.000 nanoplastics in één liter flessenwater zitten, waardoor deze kleine plasticdeeltjes zich vrij kunnen bewegen in het lichaam en op onverwachte plekken terecht kunnen komen.

In Nederland bevat kraanwater gemiddeld slechts 5 à 6 deeltjes per liter, wat een enorm verschil is met het water in andere landen waar de concentratie van deeltjes veel hoger ligt. Kraanwater hier is van topkwaliteit en wordt regelmatig getest en streng gecontroleerd, wat iets is waar we trots op kunnen zijn.

Plasticdeeltjes water
Veel PET-flessen worden gebruikt vanwege hun flexibiliteit en lage kosten, maar bij frequent gebruik of blootstelling aan zonlicht kunnen kleine deeltjes loskomen en zich vermengen met water.

In recent onderzoek is ontdekt dat er microscopisch kleine deeltjes nylon aanwezig zijn in gebotteld water, afkomstig van filters die tijdens het productieproces worden gebruikt om het water te zuiveren. Hoewel deze filters bedoeld zijn om water te reinigen, kunnen ze in sommige gevallen zelf materiaal afgeven en hierdoor de kwaliteit van het gebottelde water beïnvloeden.
Nanoplastics
Dankzij geavanceerde technologieën kunnen wetenschappers nu preciezer nanoplastics opsporen, niet alleen in flessenwater, maar ook in andere producten zoals melk, zout, bier, honing en thee, waardoor ze een dieper inzicht kunnen krijgen in de verspreiding en impact van deze microscopische deeltjes op ons voedsel en drinkwater.

“Desondanks is dit geen reden tot bezorgdheid, maar eerder een kans om dieper inzicht te verkrijgen in onze dagelijkse gewoonten en hoe deze van invloed zijn op ons welzijn. Hoe meer we leren over onze gewoonten en keuzes, des te beter kunnen we beslissen en streven naar eenvoud en zuiverheid in ons leven.”
Gezondheidseffecten
Steeds meer mensen kiezen bewust voor kraanwater en duurzame alternatieven voor plastic flesjes vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s, hoewel nog onderzocht wordt of nanoplastics effect hebben op lichamelijke processen.

Wat kun je zelf doen?
Er zijn verschillende eenvoudige manieren om je waterconsumptie te verbeteren en bewust om te gaan met het milieu. In Nederland staat bekend om zijn hoge kwaliteit kraanwater, wat betekent dat je geen plastic flessen water hoeft te kopen. Om zowel voor jezelf als voor het milieu goed te zorgen, kun je ervoor kiezen om een herbruikbare fles van glas of roestvrij staal te gebruiken. Op deze manier verminder je niet alleen de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd, maar zorg je er ook voor dat je altijd toegang hebt tot gezond en kwalitatief drinkwater.

Overweeg een waterfilter voor verbetering van de waterkwaliteit thuis. Vergeet niet regelmatig schoonmaken of vervangen voor behoud van zuiver water. Onderhoud van het filter is essentieel voor een veilige drinkwaterbron thuis.
Plasticflessen
Sommige mensen vullen een leeg flesje met kraanwater om te hergebruiken. Echter, bij hergebruik kunnen microdeeltjes vrijkomen en schadelijke stoffen worden blootgesteld. Daarom is het beter om plastic flesjes slechts één keer te gebruiken en daarna te recyclen.

Het is verstandiger om te kiezen voor een drinkfles die speciaal ontworpen is om lang mee te gaan, zoals stevige drinkflessen gemaakt van glas of metaal. Deze flessen zijn niet alleen veilig in gebruik, maar ook nog eens stijlvol en duurzaam, waardoor je er jarenlang plezier van zult hebben.
Meeprofiteren
“Onze keuzes van vandaag zullen de wereld van morgen beïnvloeden. Plasticdeeltjes die in rivieren, oceanen en de bodem belanden, worden opgenomen door dieren en komen uiteindelijk weer terecht bij de mens. Door bewust te kiezen kunnen we iets terugdoen voor de natuur: minder afval, minder schade, meer evenwicht.”

Samengevat
- Drink kraanwater, het is betrouwbaar omdat het voldoet aan strenge kwaliteitsnormen, fris van smaak doordat het rechtstreeks uit de bron komt en grondig getest op kwaliteit om ervoor te zorgen dat het veilig is om te consumeren.
- Kies voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid door gebruik te maken van herbruikbare flessen van glas of roestvrij staal voor het drinken.
- Het is van essentieel belang om het hergebruik van plastic flesjes actief te vermijden om de negatieve impact van plastic afval op het milieu aanzienlijk te verminderen.
- Indien u hiervoor kiest, heeft u de mogelijkheid om een waterfilter te laten installeren en regelmatig te laten onderhouden, zodat de kwaliteit van uw drinkwater verbetert.
- Let goed op waar het water vandaan komt, of het afkomstig is uit een betrouwbare bron en hoe het is verpakt om ervoor te zorgen dat je altijd de hoogste kwaliteit en zuiverheid krijgt.
DEEL NU:NIEUWS | Wat écht in flessenwater zit, wil je niet weten
Dit juweeltje is kunstig vervaardigd door KletsPraat, het mediaplatform dat meer te bieden heeft dan alleen gebabbel. Wij brengen verhalen die niet alleen je ogen openen, maar ook je horizon verbreden, rechtstreeks vanuit alle hoeken van onze bonte wereld. Hang aan voor onze sprankelende updates door KletsPraat op Facebook te volgen. Kom aan boord voor een avontuurlijke tocht vol verhalen die je wakker schudden, nog beter dan je ochtendkoffie op een trage dinsdag! ☕🌎✨ |
SPECTRUM Magazine Disclaimer
De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en vervangt geen professioneel medisch, juridisch of financieel advies. Raadpleeg altijd een deskundige voor persoonlijk advies.
Facebook Disclaimer
Deze content is niet bedoeld als financieel advies. Het artikel is puur informatief geschreven en lezers tonen oprechte interesse in dit onderwerp.
Professionele bronnen
- Koelmans, A. A. (2024). Nanoplastics in drinking water: The science behind the concern. ScienceDirect
- Zhang, Y. (2022). Detection and quantification of nanoplastics in the environment. Nature Reviews Chemistry
- Mason, S. A. (2023). Synthetic polymer contamination in bottled water. Frontiers in Chemistry