Soms gebeurt het plotseling: je kind maakt onverwacht brutale of felle opmerkingen. Dit kan je als ouder overrompelen, vooral als je gewend bent aan een gezellige en open sfeer thuis. Veel ouders vragen zich dan af wat ze verkeerd hebben gedaan, terwijl dit meestal niet het geval is. Kinderen maken soms grote sprongen in hun ontwikkeling, wat kan leiden tot nieuwe emoties of reacties. Als een kind zich brutaal gedraagt, verlangt het eigenlijk naar aandacht, rust of erkenning. Door met empathie naar deze signalen te kijken, kun je beter begrijpen wat er werkelijk aan de hand is. Het gedrag van een kind zegt vaak minder dan de diepere gevoelens die erachter schuilen.
Content:
Reageer meteen
Wanneer je merkt dat je kind ongepaste opmerkingen maakt, is het essentieel om direct te reageren. Gebruik een vriendelijke en duidelijke toon, bijvoorbeeld door te zeggen: “Dat klinkt niet zo aardig. Zou je het anders kunnen verwoorden?” Op deze manier leert je kind dat woorden kracht hebben en op een respectvolle manier moeten worden gebruikt. Als je niet direct ingrijpt, kan het kind de indruk krijgen dat dit gedrag aanvaardbaar is.

Door op een rustig moment samen te praten over wat er is gebeurd en de impact ervan te bespreken, help je je kind om zijn of haar gevoelens te delen en te verwerken. Stel vragen als: “Wat voelde je op dat moment?”, “Wat had je liever gewild?” en “Wat denk je dat er had kunnen gebeuren?” Op deze manier nodig je je kind uit om eerlijk te zijn, zonder zich veroordeeld te voelen. Reageer met begrip en empathie, om zo betrokkenheid en liefde te tonen en je kind te helpen bij het verwerken van de ervaring.

Rust is goud waard
Het is begrijpelijk dat je schrikt of je stem wilt verheffen als je kind brutaal doet, maar het is belangrijk om te onthouden dat jouw rust een krachtig voorbeeld is. Door even diep adem te halen en bewust rustig te blijven, laat je zien dat je met emoties kunt omgaan zonder hard te worden. Op deze manier geef je je kind de kans om te leren hoe ze op een gezonde en respectvolle manier met hun eigen emoties kunnen omgaan. Hoewel je misschien niet meteen resultaat ziet, zullen kinderen uiteindelijk dit kalme en empathische gedrag overnemen en hetzelfde gedrag vertonen.

Het is ook belangrijk om openlijk je eigen gevoelens te uiten, bijvoorbeeld door te zeggen: “Ik merk dat ik wat gespannen ben, dus ik ga even rustig zitten.” Dit laat zien dat je menselijk en eerlijk bent. Door zelf rustig te blijven, moedig je je kind aan om ook tot rust te komen. Soms kan het helpen om samen een glas water te drinken of een korte wandeling te maken om alles even te laten bezinken. Op deze manier creëer je ruimte voor verbinding en begrip, in plaats van conflict.

Leg het verschil uit
Kinderen begrijpen niet altijd waarom bepaald gedrag ongewenst is. Daarom is het van groot belang om niet alleen aan te geven wat niet mag, maar ook om uit te leggen waarom niet. Een voorbeeld hiervan is: “Als je op die manier praat, voel ik me niet gerespecteerd. Ik weet dat je dat niet zo bedoelt.” Op deze manier leert je kind niet alleen de regels, maar ook de impact die zijn woorden hebben op anderen.

Geef ook aan hoe het anders kan, bijvoorbeeld: “Het is normaal om boos te zijn, maar ik zou het fijn vinden als je je gevoelens op een rustige manier kunt uiten.” Op deze manier kan je kind leren om op een passende manier met emoties om te gaan. Het is belangrijk om te laten zien dat gevoelens er mogen zijn, maar dat de manier waarop we ze uiten van invloed is. Hierdoor zal je kind beter worden in sociale situaties en relaties. Duidelijkheid en liefde zijn hierbij essentieel en gaan hand in hand.

Emoties benoemen
Kinderen vinden het soms lastig om hun gevoelens te uiten en kunnen hierop reageren door te snauwen of een boos gezicht te trekken. Als ouder kun je helpen door te benoemen wat je denkt dat er aan de hand is, bijvoorbeeld door te zeggen: “Ik denk dat je teleurgesteld bent omdat iets niet mocht. Klopt dat?” Door de gevoelens te benoemen, help je je kind om zichzelf beter te begrijpen en creëer je een gevoel van rust, herkenning en veiligheid. Je laat zien dat je echt luistert en wilt helpen, waardoor je kind eerder zal praten in plaats van schreeuwen. Door dit dagelijks te oefenen, zal de emotionele ontwikkeling van je kind verbeteren en zal jullie band versterken, terwijl je je kind belangrijke levensvaardigheden bijbrengt.

Straffen? Nee, begeleiden
Het is belangrijk om soms duidelijk te maken dat bepaald gedrag gevolgen heeft, maar dit hoeft niet altijd een straf te zijn. Het is effectiever om te praten over logische consequenties. Bijvoorbeeld: “Als je blijft roepen, dan wordt het spelletje even uitgesteld totdat je rustig bent.” Op deze manier voelt het kind zich niet afgewezen, maar wordt wel serieus genomen. Zo leert het kind dat gedrag consequenties heeft, zonder dat dit als straf wordt ervaren. Dit zorgt voor structuur en duidelijkheid, wat essentieel is voor kinderen.

Zorg er tevens voor dat je een duidelijke uitleg geeft en vervolgens het onderwerp loslaat, zonder er te lang over door te gaan. Neem bijvoorbeeld de tijd om te zeggen: “Laten we opnieuw beginnen,” of “Fouten maken mag, dat hoort erbij.” Op deze manier geef je je kind de kans om te leren van de fouten en ze te herstellen. Dit is net zo belangrijk als het stellen van grenzen. Door dit te doen leert je kind ook dat liefde onvoorwaardelijk is en niet verdwijnt, zelfs als er iets misgaat. Het is cruciaal om te laten zien dat er altijd ruimte is voor persoonlijke groei en verbetering.

Maak ruimte voor keuzes
Kinderen willen graag worden betrokken bij beslissingen over hun dagelijkse activiteiten en routines. Door hen eenvoudige keuzes te geven, kunnen we voorkomen dat ze uit frustratie en onzekerheid brutaal gedrag vertonen. Het is belangrijk om samen te werken en kinderen keuzevrijheid te geven, hierdoor stimuleren we hun zelfvertrouwen en dragen we bij aan een rustige en harmonieuze sfeer in huis. Het zijn juist de kleine keuzes die het meeste verschil kunnen maken in het gedrag en de houding van kinderen.

Een veilige plek
Ieder huis zou een rustig hoekje moeten hebben waar kinderen tot rust kunnen komen. Een knus plekje met kussens, zachte boeken, een dekentje of een favoriete knuffel kan echt helpen. Dit plekje kan dienen als een veilige haven waar emoties geuit en verwerkt kunnen worden. Het moet niet gezien worden als strafplek, maar juist als een ruimte om te kalmeren. Spreek samen met je kind af wanneer het daar naartoe kan gaan, bijvoorbeeld als het merkt dat het boos of overstuur wordt.

Op deze manier leert het kind om zelf te herkennen wanneer het onrustig is. Het is prettig dat kinderen zich vaak veilig voelen in een bekende omgeving. Dit speciale hoekje biedt hen geborgenheid en rust, zonder enig oordeel. Door samen de ruimte in te richten, wordt het een plek waar je kind zelfs naar uitkijkt. Hier leert het kind dat het prima is om rust te nemen – en dat dit juist een teken van kracht is.
Wees zelf het voorbeeld
Kinderen leren meer door te zien dan te horen. Vriendelijk blijven in moeilijke situaties en emoties rustig benoemen leert je kind hetzelfde gedrag. Fouten toegeven en sorry zeggen maakt je benaderbaar en creëert een open sfeer thuis. Het delen van emoties maakt je een krachtig voorbeeld. Dagelijkse interacties bouwen aan een liefdevolle en solide basis voor je kind, met geduld en vriendelijkheid als sleutel.

DEEL NU: UITLEG | Heeft je kind last van brutaal gedrag? Deze 9 adviezen van een expert kunnen écht het verschil maken
Dit artikel is zorgvuldig vervaardigd door Plaatjes Koningin, een levendig mediaplatform dat zich wijdt aan het brengen van inspirerende en verrijkende verhalen uit alle hoeken van de wereld. Om altijd op de hoogte te blijven van onze fascinerende content, volg Plaatjes Koningin op Facebook en duik mee in de wereld van verhalen die ertoe doen. 🌍✨ – Plaatjes Koningin
SPECTRUM Magazine disclaimer
Deze inhoud is uitsluitend bedoeld ter algemene informatie. Het vervangt geen medisch, financieel of juridisch advies. SPECTRUM Magazine is niet verantwoordelijk voor persoonlijke keuzes die op basis van deze informatie worden gemaakt.
Facebook disclaimer
Deze tekst bevat geen financieel advies. Mensen lezen dit artikel omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn in natuurlijke verzorging en gezondheid.
Professionele referenties
- Opvoeden met mildheid: Het effect van zachte begrenzing op gedrag van kinderen, M. Kohn, 2020 – Bekijk artikel
- Emotionele ontwikkeling bij kinderen in de basisschoolleeftijd, B. de Vries, 2021 – Lees studie
- Kinderen keuzes geven voor meer rust in huis, S. Meijer, 2019 – Lees hier verder