LEES | Wat bepaalt jouw geluk meer dan je denkt? Onderzoekers onthullen dat de plek waar je bent geboren een enorme impact heeft op hoe gelukkig je je voelt

In Nederland geven de meeste mensen hun leven een ruime voldoende, en dat zegt iets positiefs over hoe we hier samenleven. Dit wordt ondersteund door cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die aantonen dat in 2024 meer dan 85% van de Nederlanders hun leven waardeerde met een 7 of hoger. Deze statistieken tonen aan dat over het algemeen de meeste mensen tevreden zijn met hun leven en dat we als samenleving goed functioneren, waarbij welzijn hoog in het vaandel staat.

 

Dat geeft hoop dat we iets moois opbouwen met gelijke kansen voor iedereen, maar achterstanden op basis van afkomst en ouderschap zorgen nog steeds voor ongelijkheid in de samenleving.

Niet iedereen begint op hetzelfde punt in het leven, dit heeft invloed op hoe mensen hun leven ervaren en met welke omstandigheden zij te maken krijgen. Gezien en gehoord worden zorgt vaak voor een prettigere, waardevollere en meer vervullende ervaring, omdat mensen het gevoel hebben dat ze er toe doen en dat hun stem belangrijk is.

Het is essentieel om te luisteren naar alle individuen in Nederland en niet alleen naar statistieken. Cijfers wijzen een richting aan, maar persoonlijke verhalen geven ons inzicht in wat er echt speelt.

Dit onderzoek van het CBS biedt gelukkig steeds meer inzicht in hoe we onze samenleving kunnen verbeteren. Met deze waardevolle inzichten kunnen we geleidelijk werken aan een vriendelijkere en meer verbonden samenleving.

Wat is brede welvaart?

Het begrip ‘brede welvaart’ mag dan wel klinken als een technisch concept, maar in werkelijkheid gaat het om iets heel menselijks – het draait om je gevoelens, je gezondheid, je huis, je sociale relaties en het gevoel van zingeving in je leven, allemaal essentiële elementen die gezamenlijk bepalen hoe welvarend en gelukkig je jezelf voelt.

Een hoog inkomen is geen garantie voor geluk als je weinig ontspanning ervaart, veel stress hebt, of regelmatig eenzaam bent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt daarom rekening met diverse factoren, zoals welzijn, veiligheid, duurzaamheid en sociale relaties, om een vollediger beeld te krijgen van het welzijn van de bevolking.

Brede welvaart draait om het vinden van een evenwicht tussen diverse aspecten van het leven en biedt een waardevolle manier om te begrijpen hoe het met mensen gaat. Het doel is om niet alleen naar economische statistieken te kijken, maar ook te luisteren naar de echte behoeften van mensen.

Bijvoorbeeld, wanneer iemand veel werkt maar geen tijd heeft voor zichzelf of zijn familie, kan die persoon toch een lager gevoel van tevredenheid ervaren, wat kan leiden tot stress en negatieve gevolgen voor de gezondheid. Het is dan van belang om gezamenlijk manieren te vinden om werk, zorg en ontspanning beter te verdelen, zodat er een goede balans ontstaat en iedereen voldoende tijd heeft voor zichzelf en zijn dierbaren.

Door gericht bij te dragen aan een samenleving met ruimte voor plezier, ontspanning en persoonlijke groei, streven we naar een gelukkig en vervuld leven voor iedereen. Dit is waar het concept van brede welvaart om draait.

Geluk is niet voor iedereen gelijk

Ondanks dat velen tevreden zijn, ervaren bepaalde groepen dat ze extra hard moeten werken om hetzelfde resultaat te behalen. Dit kan soms veroorzaakt worden door factoren zoals hun achtergrond, cultuur of opvoeding, en niet door een gebrek aan inzet.

Vooral mensen die niet in Europa geboren zijn, ervaren vaak meer moeilijkheden in hun dagelijks leven. Dit kan resulteren in een beperktere sociale kring, een andere moedertaal of minder gemakkelijke toegang tot informatie.

Ongeveer 40% van deze individuen ondervindt gelijktijdig meerdere uitdagingen in hun leven, variërend van financiële problemen tot gezondheidsproblemen en emotionele strubbelingen. Ondanks deze obstakels blijven ze vaak sterk betrokken bij hun omgeving en weten ze op creatieve wijze hun leven vorm te geven, waardoor ze een bron van inspiratie en veerkracht zijn voor anderen.

Dit blijkt uit de betrokkenheid van jongeren bij buurthuizen, verenigingen en initiatieven. Hun actieve rol in de gemeenschap is van onschatbare waarde en draagt bij aan diversiteit en levendigheid in Nederland.

Het is van belang om te beseffen dat mensen met beperkingen vaak extra inspanningen moeten leveren om volledig te kunnen deelnemen aan de samenleving. Door te investeren in het verwijderen van deze obstakels, streven we naar een inclusievere samenleving die voor iedereen toegankelijk en verrijkend is.

De ‘zeven vinkjes’ spelen mee

De journalist Joris Luyendijk, die enkele jaren geleden het concept van de “zeven vinkjes” lanceerde, blijft geloven dat sommige mensen automatisch bevoordeeld worden en meer mogelijkheden krijgen, puur vanwege het feit dat ze aan bepaalde criteria voldoen.

Bijvoorbeeld heeft het CBS onderzocht hoe het geslacht, opleidingsniveau en afkomst in Nederland van iemand en zijn ouders invloed hebben op brede welvaart. De bevindingen sluiten grotendeels aan bij zijn theorie.

Mensen die aan deze criteria voldoen, scoren over het algemeen hoog op verschillende aspecten van brede welvaart, zoals een stabiele baan, een goede gezondheid en een groter gevoel van vertrouwen in hun omgeving.

Dit betekent niet dat anderen niet kunnen bereiken wat zij hebben bereikt, maar het illustreert wel dat sommige mensen een voorsprong hebben. Deze observaties versterken ons besef van de noodzaak om kansen eerlijker te verdelen.

Lees hier meer over het recent uitgebrachte boek “De Zeven Vinkjes” (2022) geschreven door de bekende auteur Joris Luyendijk en ontdek alles wat je moet weten over dit fascinerende werk, van de thema’s en personages tot de achtergrond van de schrijver en de impact die het boek heeft gehad op lezers en critici.

Als we erkennen dat kansen nooit zouden moeten worden bepaald door willekeurige eigenschappen, kunnen we actief streven naar een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijke mogelijkheden heeft om zich te ontplooien.

Afkomst maakt veel uit

Uit de studie is duidelijk gebleken dat afkomst de grootste rol speelt in hoe mensen verschillende aspecten van welvaart ervaren, waarbij personen die zelf of van wie de ouders buiten Europa zijn geboren, vaak een moeilijker traject afleggen.

Dit betekent niet dat hun leven per definitie moeilijk is, maar eerder dat zij vaak extra moeite moeten doen om dezelfde kansen te krijgen. Hierdoor kan het voorkomen dat diploma’s die in het buitenland zijn behaald, minder snel worden erkend.

Het gevoel van een gebrekkige vertegenwoordiging in de politiek of media kan ervoor zorgen dat mensen zich minder verbonden voelen met de samenleving. Zelfs kleine verschillen kunnen zich opstapelen en uiteindelijk leiden tot een aanzienlijke impact op het gevoel van verbondenheid en inclusie in de samenleving.

Ondanks dat veel mensen erin slagen om actief deel te nemen en een eigen plek te vinden, zijn er toch nog steeds een aantal die niet meedoen. Ze starten bijvoorbeeld een eigen bedrijf of dragen bij aan buurtinitiatieven, terwijl anderen eenvoudigweg een goede buur zijn.

Wanneer we de verhalen van anderen leren kennen, groeit er begrip en vertrouwen tussen ons, waardoor er een gevoel van verbondenheid ontstaat en het besef groeit dat iedereen van waarde is in onze samenleving. Dit draagt bij aan het creëren van een inclusieve samenleving waarin diversiteit wordt omarmd en iedereen de kans krijgt om gehoord en gezien te worden.

Vrouwen lopen achter

Kleine verschillen in brede welvaart tussen mannen en vrouwen blijven bestaan. Een voorbeeld hiervan is dat vrouwen vaker onzekerheid ervaren op het gebied van werk en inkomen vanwege de manier waarop zij zorgtaken moeten combineren met hun werk, wat een impact heeft op hun tijd en energie.

Vrouwen voelen zich over het algemeen iets minder gezond dan mannen, mogelijk als gevolg van stress en een gebrek aan tijd voor ontspanning, waardoor hun fysieke en mentale welzijn wordt beïnvloed. Desondanks zijn vrouwen zeer actief en toegewijd op vele terreinen, zoals vrijwilligerswerk en mantelzorg, waarbij ze zich inzetten voor anderen en een belangrijke rol spelen in de samenleving.

Haar belangrijke bijdrage aan het sociale leven, die vaak over het hoofd wordt gezien, kan leiden tot een meer evenwichtige verdeling door haar meer erkenning te geven.

Gelukkig zien we in het onderwijs en op de arbeidsmarkt steeds meer kansen voor vrouwen. Steeds meer jonge vrouwen kiezen voor hoger onderwijs en bouwen zo aan een veelbelovende toekomst.

Lees hier meer over de recente studie en bevindingen in het rapport “De stand van gelijke kansen – SCP (2023)”, waarin het Sociaal en Cultureel Planbureau de huidige stand van zaken met betrekking tot gelijkheid van kansen in de samenleving onderzoekt.

Door te blijven investeren in gelijke kansen, zullen we allemaal profiteren van een evenwichtige samenleving waarin iedereen gelijke mogelijkheden heeft om te groeien. Vrouwen die vrij kunnen bloeien en hun ware potentieel bereiken, dragen bij aan een samenleving waarin diversiteit en gelijkheid worden omarmd.

Werk is niet voor iedereen makkelijk

Een goede baan speelt een belangrijke rol in de levenservaring van mensen, aangezien het hen voldoening en richting geeft. Echter hebben sommige mensen moeite met het vinden van een baan die echt bij hun capaciteiten past, waardoor ze niet optimaal kunnen presteren en wellicht ontevredenheid ervaren op de werkvloer.

Met name personen met een migratieachtergrond worden vaak geconfronteerd met discriminatie en een gebrek aan kennis van werkgevers, wat hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk beperkt, zelfs als zij een hoge mate van opleiding en kwalificatie hebben.

Het begrijpen van verschillen in communicatie en cultuur kan af en toe verwarrend zijn, maar het accepteren van diversiteit kan juist een waardevolle toevoeging zijn op de werkvloer. Gelukkig realiseren steeds meer bedrijven dit en nemen zij maatregelen om hun organisatie inclusiever te maken.

Het is van essentieel belang dat we streven naar een inclusieve en diverse werkplek, die begint met openheid, ruimte voor verschillen en het erkennen van talent boven afkomst. Gelukkig groeit het besef binnen organisaties dat een gevarieerd team leidt tot meer creativiteit en innovatie, waardoor een positieve en stimulerende werkomgeving wordt gecreëerd.

🧾 Meer info: Discriminatie op de arbeidsmarkt – College voor de Rechten van de Mens (2024)

Werkgevers die eerlijke kansen creëren voor werknemers maken van het werk een inclusieve plek waar iedereen zijn volledige potentieel kan benutten. Dit leidt tot gelukkigere werknemers en versterkt de organisatie als geheel.

School maakt het verschil

Onderwijs vormt iemands toekomst door kennis en vaardigheden te bieden die cruciaal zijn voor groei. Kinderen starten niet allemaal met dezelfde basis, wat hun onderwijs en toekomst beïnvloedt.

Sommige kinderen krijgen thuis minder ondersteuning vanwege tijdgebrek, beperkte middelen en taalbarrières. Hierdoor lopen ze op jonge leeftijd al achterstand op, wat impact heeft op schoolprestaties en toekomstkansen.

In Nederland zijn er veel scholen en leerkrachten die zich belangeloos inzetten om elk kind te helpen groeien en ontwikkelen door extra hulp, aandacht en begeleiding te bieden. Dit helpt kinderen te gedijen en te bloeien in hun leerproces.

Investeren in gelijke onderwijskansen is essentieel om kinderen sterker te maken en beter voor te bereiden op het leven, wat leidt tot individueel succes en een verhoogde welvaart in hun omgeving.

🎓 Lees meer: Kansenongelijkheid in het onderwijs – Onderwijsinspectie (2023)

Als elk kind zijn of haar unieke talenten kan ontwikkelen, bouwen we aan een inclusieve samenleving waarin iedereen belangrijk is en gewaardeerd wordt. Elke persoon heeft waardevolle bijdragen te leveren aan de wereld.

Gezondheid is niet vanzelfsprekend

Een gezond lichaam vormt de kern van een gelukkig leven, waarbij het welzijn van het individu voorop staat. Helaas ervaren niet alle mensen de gewenste fitheid en energie, vaak door factoren zoals levensstijl, omgeving en externe invloeden die onze gezondheid en welzijn beïnvloeden.

Sommige groepen in Nederland hebben beperkte toegang tot begrijpelijke zorg door taalverschillen of gebrek aan kennis van het zorgsysteem, wat kan leiden tot onbehandelde gezondheidsklachten en ernstige gevolgen.

Het aanbieden van toegankelijke en vriendelijke zorg met aandacht voor culturele verschillen kan een groot verschil maken, omdat het zorgt voor een inclusieve en respectvolle benadering van alle patiënten. Zorgorganisaties passen steeds vaker hun communicatie aan om een diverse populatie beter te kunnen bereiken en te voorzien in hun behoeften.

De rol van voeding en beweging in het welzijn van mensen is van groot belang, aangezien een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid. In wijken waar bewoners en professionals goed samenwerken, worden vaak waardevolle initiatieven opgezet, zoals kookclubs en wandelgroepen, die niet alleen zorgen voor een gezonder leefpatroon, maar ook voor een sterkere gemeenschapsband en sociale cohesie.

⚕️ Meer weten? Gezondheidsverschillen verkleinen – Pharos (2024)

Door middel van een toegankelijke en gebruiksvriendelijke aanpak in de organisatie van zorg en welzijn, stellen we onszelf tot doel om een positieve bijdrage te leveren aan het bevorderen van een gezondere en meer samenhangende samenleving, waarin uiteindelijk elk individu zal kunnen profiteren van de geboden diensten.

Waarom deze cijfers ertoe doen

De cijfers van het CBS bieden geen droge feiten, maar bieden diepgaand inzicht in het dagelijks leven van mensen. Ze laten niet alleen zien waar dingen goed gaan, maar ook waar er ruimte is voor verbetering en hoe zaken slimmer of vriendelijker aangepakt kunnen worden.

Bewustwording van afkomst en actie ondernemen, zoals eerlijke werving en betere voorlichting, kan bijdragen aan streven naar meer gelijkheid en rechtvaardigheid in de maatschappij.

Deze cijfers verstrekken essentiële informatie die overheden, scholen, bedrijven en zorgverleners kunnen gebruiken bij het nemen van weloverwogen beslissingen om beleid en diensten te verbeteren. Daarnaast bieden ze burgers de nodige hulpmiddelen om actief deel te nemen aan de samenleving en initiatief te tonen in het streven naar positieve veranderingen.

Door de resultaten van onze metingen te analyseren en actie te ondernemen, kunnen we de kwaliteit van onze leefomgeving verbeteren. Wanneer we samenwerken en gezamenlijk aan deze verbeteringen werken, zullen alle inwoners van Nederland elke dag kunnen genieten van een aangenamere en leefbaardere omgeving.

Tijd voor oplossingen

Geluk kan niet worden opgelegd aan mensen, maar groeit op natuurlijke wijze in een omgeving waar ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en bloei. Daarom is het belangrijk om belemmeringen te identificeren, te analyseren en om te zetten in kansen en mogelijkheden, zodat iedereen de kans heeft om zijn volledige potentieel te benutten en echt geluk te vinden.

Veelzijdige ondersteuning, zoals aangepaste begeleiding op school, training op maat op de werkvloer en duidelijke communicatie bij de huisarts, kan het verschil maken in iemands welzijn en functioneren.

Een beleid dat gericht is op het bevorderen van vriendelijkheid en vertrouwen, en mensen de mogelijkheid biedt om zich gezien en begrepen te voelen, heeft vaak de grootste impact doordat het mensen in staat stelt om tot bloei te komen en hun volledige potentieel te bereiken.

Door intensief samen te werken aan het bevorderen van een brede welvaart, streven we naar een samenleving waarin individuen de mogelijkheid hebben om hun ware identiteit te omarmen. Deze gedeelde inspanning draagt bij aan het verlichten van lasten en het verrijken van ons leven, waardoor het welzijn en de vreugde van de gehele samenleving wordt vergroot.

Samen naar eerlijker geluk

Nederland is een prachtig land met een rijke geschiedenis en een veelbelovende toekomst vol potentie. Het is essentieel dat steeds meer mensen zich betrokken voelen bij onze samenleving, want alleen op die manier kunnen we onze maatschappij nog sterker en veerkrachtiger maken en samen bouwen aan een duurzame en welvarende toekomst voor alle inwoners.

Iedereen verlangt naar deelname, het gevoel gehoord te worden en het idee dat hun inbreng van waarde is. De basis van dit gevoel van inclusiviteit en waardering ligt in het erkennen van ieders unieke bijdrage, en groeit door samenwerking en open communicatie met anderen.

Brede welvaart is een continu groeiproces waar we samen aan werken. Op deze reis is er ruimte voor iedereen, ongeacht achtergrond. Echte verbinding ontstaat pas wanneer we naar elkaars verhalen luisteren en elkaar de ruimte geven om zichzelf te uiten.

Hierdoor wordt ons land niet alleen eerlijker, maar ook vriendelijker, creatiever en gezelliger, wat leidt tot een inclusievere en harmonieuzere samenleving waarin iedereen zich welkom voelt.


Key-points

  • Recent onderzoek toont aan dat meer dan 85% van de Nederlanders hun leven voornamelijk positief beoordeelt, wat een positief teken is van het welzijn en geluk onder de bevolking.
  • Brede welvaart kijkt niet alleen naar financiële welstand of arbeidsparticipatie, maar omvat tevens aspecten zoals fysieke en mentale gezondheid, emotioneel welzijn, tevredenheid en algemene levenskwaliteit.
  • De afkomst van een individu, zoals zijn of haar culturele achtergrond, sociaaleconomische status en geografische locatie, heeft een aanzienlijke invloed op zijn of haar welzijn, toegang tot kansen en mogelijkheden in het leven.
  • Vrouwen en mensen met een migratieachtergrond ondervinden vaak belemmeringen in hun dagelijks leven door structurele obstakels die hun kansen beperken.
  • Samen werken aan inclusie creëert een gevoel van verbondenheid en acceptatie, wat het geluk en welzijn van alle individuen in de samenleving bevordert.

DEEL NU: LEES | Wat bepaalt jouw geluk meer dan je denkt? Onderzoekers onthullen dat de plek waar je bent geboren een enorme impact heeft op hoe gelukkig je je voelt

Deze bijdrage is zorgvuldig gecreëerd door Koekeloeren, een levendig mediaplatform bekend om zijn vermogen om verhalen te brengen die zowel verhelderen als verrijken, uit alle hoeken van onze planeet. Mis geen enkele van onze intrigerende updates door Koekeloeren op Facebook te volgen. Stap in en laat je meenemen op een ontdekkingsreis door een wereld vol verhalen die er echt toe doen. 🌐🌟


Professionele referenties

  1. Joris LuyendijkDe zeven vinkjes: Hoe mannen zoals ik de baas spelen (2022)
    Atlas Contact
  2. SCPDe stand van gelijke kansen (2023), Sociaal en Cultureel Planbureau
    SCP Publicatie
  3. Inspectie van het OnderwijsKansenongelijkheid in het onderwijs (2023)
    Onderwijsinspectie

SPECTRUM Magazine Disclaimer

Deze inhoud is uitsluitend bedoeld ter informatie en inspiratie. Het vormt geen juridisch, financieel of medisch advies. Voor professionele ondersteuning adviseren wij om een erkende deskundige te raadplegen. SPECTRUM Magazine is niet aansprakelijk voor keuzes die voortvloeien uit het gebruik van deze informatie.

Facebook Disclaimer

Deze publicatie bevat geen financieel advies. Het artikel is bedoeld om lezers oprecht te informeren over maatschappelijke onderwerpen die breed leven. Onze content wordt met zorg samengesteld voor mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in inzichten die hen verder kunnen helpen in het dagelijks leven.

Scroll naar boven