Borstvoeding geven is een prachtig proces dat draait om liefde, nabijheid en dagelijkse verzorging, waarbij veel moeders merken dat het meer tijd en aandacht vraagt dan ze vooraf hadden ingeschat.
’ s Nachts opstaan om te voeden of te kolven hoort erbij, net als het leren herkennen van de signalen van je kindje. Het is een vermoeiende maar ook bijzondere periode waarin je jezelf leert kennen op een nieuwe manier, met een dieper begrip en liefde voor zowel jezelf als je kindje.

Er ontstaat een uniek ritme tussen jou en je baby, waarbij de dagen worden gevuld met kostbare momenten van rust en verbondenheid, zelfs te midden van alle nieuwe ervaringen die jullie delen.

Dat maakt borstvoeding niet alleen functioneel, maar ook een bijzonder belangrijk en intiem onderdeel van de eerste levensfase van een kind. Het biedt de kans om langzaam een diepe vertrouwensband op te bouwen, zonder enige haast of druk.
Content:
Veel meer dan gedacht
Als je de totale tijd zou optellen die moeders besteden aan borstvoeding gedurende het eerste jaar, kom je uit op ongeveer 1.800 uur, wat neerkomt op bijna vijf uur per dag, elke dag van de week.

In vergelijking met een standaard werkweek van 40 uur betekent dit dat je ongeveer 1.960 uur per jaar aan borstvoeding besteedt, wat aantoont dat het bijna even intensief is als een fulltime baan.
Toch wordt het vaak niet erkend omdat het thuis gebeurt, maar het verdient wel erkenning, omdat het veel organisatie, energie en liefde vereist.
Bovendien gebeurt het moederschap naast alles wat een moeder verder nog doet, zoals het managen van het huishouden, zorgen voor eventuele andere kinderen, balanceren van werk en het onderhouden van sociaal contact.
Borstvoeding vraagt om zorgvuldige planning, constante aandacht en soms creatief improvisatievermogen, met name wanneer je veel onderweg bent of regelmatig veranderingen hebt in je dagelijkse routine.
Niet alleen voeden
Voeden is maar een deel van de dagelijkse taken van moeders. Het verzorgen van een baby omvat vele onzichtbare handelingen.

Luiers verschonen, rustgevende badmomenten creëren, kleding wisselen en je baby kalmeren als hij onrustig is – al deze taken maken deel uit van het zorgen voor je kleintje. Het vereist geduld, tijd en een liefdevolle toewijding om elk van deze handelingen met zorg en aandacht te kunnen uitvoeren.
Zelfs simpele dingen zoals boodschappen doen of je eigen lunch eten, moet je vaak goed plannen, want er is altijd iets dat je eerst moet doen voor je kindje, zoals hem laten slapen, met hem spelen of hem voeden.
Deze vorm van inzet verdient waardering, ook al is het niet altijd zichtbaar voor anderen. Het is zowel praktisch als emotioneel betrokken zijn, elke dag opnieuw.
De manier waarop moeders hun rol invullen verschilt van persoon tot persoon en van cultuur tot cultuur, maar één ding is zeker: het is een onmisbare en waardevolle bijdrage aan de samenleving. Deze waarde mag niet alleen erkend, maar ook actief ondersteund worden.
Magische momenten
Er zijn ook veel mooie en bijzondere momenten verbonden aan borstvoeding, zoals het intieme contact tussen moeder en kind, het warme huid-op-huidgevoel dat wordt gecreëerd en de rust die het kindje ervaart tijdens het voeden. Deze momenten koester je als ouder en versterken de band tussen jou en je kind.

Vaak is dit een moment waarop je samen even tot rust komt in een drukke dag. Het helpt je om de lichaamstaal van je baby beter te begrijpen, waardoor je baby zich veilig en geborgen voelt bij jou.
Deze intieme momenten versterken het vertrouwen tussen ouder en kind. Soms kun je aan kleine gebaren merken dat je kindje zich volledig op zijn gemak voelt.
Ook voor moeders kan het voedend zijn – niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel – om het gevoel te hebben dat je écht iets kunt betekenen, zelfs zonder woorden, voor je kinderen.
Het is een fase die in veel herinneringen blijft hangen, juist omdat het zo’n vanzelfsprekend ritueel wordt, zoals het voorlezen van een verhaaltje voor het slapengaan of het weggeven van kusjes voor het slapengaan. Dat maakt het een ervaring die je als ouder met trots draagt, wetende dat je een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling en groei van je kind.
Keuze is persoonlijk
Niet elke moeder maakt de keuze voor borstvoeding, en dat is helemaal begrijpelijk. Flesvoeding biedt ook een prachtige manier om je kindje te voeden en van dichtbij te verzorgen.

Wat vooral telt is dat de ouder zich goed voelt bij de keuze die wordt gemaakt, aangezien een ontspannen ouder ook zal zorgen voor een ontspannen baby die kan profiteren van een harmonieuze en liefdevolle omgeving.
“Sommige moeders kiezen voor borstvoeding, anderen voor de fles. Beide manieren geven liefde en zorg aan je kindje. De aanpak kan verschillen, maar de intentie is hetzelfde.”
“Vertrouw op je intuïtie en volg je hart, zonder je te laten beïnvloeden door de verwachtingen van anderen. Liefde geven kent geen goed of fout.”
Het draait om comfort, consistentie en aandacht – en dat kan op meerdere manieren worden bereikt. Door meer te lezen over borstvoeding of flesvoeding kun je je keuzes met vertrouwen maken en goed geïnformeerd beslissingen nemen voor de gezondheid en welzijn van je baby.
De cijfers in Nederland
In Nederland begint ongeveer 80% van de moeders met borstvoeding direct na de geboorte, wat aangeeft dat de intentie om op die manier te starten over het algemeen groot is en dat de meerderheid van de moeders aanvankelijk de voorkeur geeft aan borstvoeding voor hun baby’s.

Na drie maanden daalt het percentage naar 47%, en na zes maanden geeft nog ongeveer 39% van de moeders uitsluitend moedermelk, wat inzicht geeft in het verloop.
Vrouwen stoppen vaak met hun activiteiten als gevolg van veranderingen in hun dagelijkse routine of de noodzaak om terug te keren naar werk. Daarnaast spelen ook praktische overwegingen een rol bij deze beslissing.
Toch groeit de aandacht voor ondersteuning steeds meer, met een toename van lactatiekundigen, informatieavonden en digitale cursussen over borstvoeding.
Er is dus meer kennis beschikbaar dan vroeger, wat moeders helpt om goed geïnformeerde keuzes te maken, met name in relatie tot de zorg voor hun baby. Ondersteuning van professionals en andere moeders maakt een groot verschil, zeker in de eerste weken van het ouderschap.
Mix van voedingen
Een toenemend aantal ouders kiest ervoor om zowel borstvoeding als flesvoeding te geven aan hun baby. Deze combinatie van voeding wordt ook wel combinatievoeding genoemd, en kan zeer praktisch zijn in de dagelijkse verzorging van het kind.

Ongeveer 12% van de baby’s krijgt deze mix, voornamelijk wanneer moeders weer aan het werk gaan. Dit biedt flexibiliteit en maakt het mogelijk om voedingsmomenten te delen.
Zo kunnen niet alleen ouders, maar ook partners of grootouders een actieve rol spelen in de voeding van het kindje, wat niet alleen bijdraagt aan de bandopbouw maar ook helpt om taken makkelijker te verdelen.
Voor veel gezinnen is dit een fijne tussenoplossing die goed werkt, omdat het ouders de ruimte geeft om eigen keuzes te maken en hun dagen op een andere manier in te delen, wat kan bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé.
Het lezen van meer informatie over combinatievoeding kan helpen bij het vinden van een persoonlijke aanpak die aansluit bij jouw specifieke situatie en behoeften.
Werk en voeding
Veel moeders die ervoor kiezen om borstvoeding te geven, combineren dit met hun werk. Deze combinatie vraagt om een goede voorbereiding en vaak ook om wat creativiteit om het succesvol te laten verlopen.

Als moeder in Nederland heb je het wettelijke recht op een rustige plek om te kolven en extra tijd om dit te doen, waardoor er ruimte is voor een betere balans in het leven van een werkende moeder.
Daarbij komt ook nog eens dat niet alle werkplekken voorzien zijn van een aparte ruimte of voldoende tijd voor medewerkers om zich te kunnen concentreren en optimaal te presteren.
Het is daarom van cruciaal belang om vooraf het gesprek aan te gaan met je werkgever, zodat jullie samen een praktische oplossing kunnen vinden die volledig aansluit bij jouw taken en werktijden.
Door helder te communiceren, voelt iedereen zich prettig bij de situatie en ben je beter in staat om eventuele conflicten op de werkvloer te voorkomen. Lees hier meer over je rechten op de werkvloer en hoe je deze kunt beschermen.
Waarom vrouwen stoppen
Er zijn veel verschillende redenen waarom moeders besluiten te stoppen met borstvoeding. Soms vinden zij het lastig om het te combineren met een drukke agenda, waarin werk, huishouden en andere verplichtingen voorrang krijgen, of past het simpelweg niet bij de gezinssituatie, zoals wanneer er meerdere kinderen zijn die allemaal aandacht en zorg nodig hebben.

Ook kunnen moeders behoefte hebben aan meer slaap of verlangen ze ernaar weer volledig deel te nemen aan sociale of werk gerelateerde activiteiten. Dit is volkomen begrijpelijk.
Elke keuze die met zorg en liefde wordt gemaakt, is van onschatbare waarde. Het belangrijkste is dat zowel moeder als kind zich comfortabel voelen.
Door te stoppen ontstaat er vaak ruimte voor andere dingen, zoals meer energie, extra tijd voor jezelf en soms meer rust in het gezin. Dit is niet alleen waardevol, maar ook bevorderlijk voor je gezondheid.
Ervaringen van andere moeders, die mogelijk overeenkomen met de situatie waarin je je bevindt als moeder, kunnen zeker van waarde zijn en van dienst zijn bij het herkennen en begrijpen van je eigen gevoelens en emoties in deze specifieke situatie.
Geen schuldgevoel
Wat je ook kiest, of het nu borstvoeding of flesvoeding is, het allerbelangrijkste is dat jij je goed voelt bij je keuze en dat je vertrouwt op je eigen instincten als ouder. Je geeft jouw kind op jouw manier de beste start in het leven, en dat is het belangrijkste wat telt.

Ouders vergelijken zichzelf vaak met anderen, maar dat is helemaal niet nodig. Iedere situatie is anders en elke aanpak is goed zolang het met liefde gebeurt.
Wanneer je vertrouwen hebt in jezelf en dit uitstraalt naar je kindje, zorg je voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid dat essentieel is voor de ontwikkeling en het welzijn van je kind.
Soms is het fijn om unieke ervaringen en emoties te delen met anderen, bijvoorbeeld in een groep of met vrienden, omdat je hierdoor steun, herkenning en praktische tips kunt krijgen die je helpen om de situatie beter te begrijpen en er mee om te gaan.
Laat alle verwachtingen en druk van buitenaf los en kies gewoon wat goed voelt voor jou en jouw kind, want jij bent degene die jouw kind het beste kent.
Het draait om balans
Balans is de sleutel in de eerste maanden met een baby, waarbij voeding een groot onderdeel daarvan vormt. Naast voeding zijn ook rust, slaap en structuur essentiële elementen om ervoor te zorgen dat zowel de baby als de ouders goed kunnen functioneren en zich goed voelen.

Het maakt niet uit of je ervoor kiest om borstvoeding te geven, flesvoeding te geven, of een combinatie van beiden: het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt voor jou en je gezin.
Een moeder die tevreden is, draagt bij aan het welzijn van haar kind. Dit kan soms worden bereikt door kleine dingen, zoals een rustige ochtend, een warm badje of een voedingsmoment zonder afleiding.
Probeer niet alles tegelijk perfect te doen, want goed genoeg is ook goed genoeg. Het is jouw liefdevolle aanwezigheid die het verschil maakt in de levens van anderen.
Iedere ouder doet het op z’n eigen manier, en dat is juist mooi omdat iedereen uniek is. Jij bent precies wat jouw kind nodig heeft op dit moment in zijn of haar leven.
Key-points
- “Borstvoeding kost gemiddeld 1.800 uur per jaar, bijna evenveel als een fulltime baan.”
- Moeders combineren voedmomenten met dagelijkse taken en werk.
- Beide voedingsvormen zijn waardevol en liefdevol.
- Meeste moeders beginnen met borstvoeding, maar percentage daalt na paar maanden.
- Elk gezin kiest zijn eigen weg – er is geen vast pad, enkel het jouwe.
DEEL NU : LEES | Wist je dat 1 jaar borstvoeding geven gelijkstaat aan 1800 uur? Dat is meer dan een fulltime baan
Dit artikel is met zorg gecreëerd door KletsMajoor, een mediaplatform dat zich specialiseert in het verspreiden van verhalen die zowel inspireren, informeren als intrigeren. Blijf op de hoogte van onze unieke content door KletsMajoor te volgen op Facebook: KletsMajoor.
Disclaimer en aansprakelijkheid
De informatie in dit artikel is bedoeld ter algemene ondersteuning en mag niet worden opgevat als professioneel medisch, juridisch of financieel advies. Voor persoonlijke begeleiding adviseren wij om contact op te nemen met een gekwalificeerde arts, lactatiekundige of andere deskundige. SPECTRUM Magazine is niet verantwoordelijk voor beslissingen die worden genomen naar aanleiding van dit artikel of externe links.
Facebook-disclaimer
Dit artikel is geen financieel advies. Lezers waarderen onze artikelen omdat we herkenbare, informatieve en ondersteunende content delen die gebaseerd is op oprechte interesse in het welzijn van gezinnen.
Professionele referenties
- Borstvoeding: hoe doe je dat? – D. Blokhuis, 2020
Voedingscentrum - De kunst van combineren: borst én fles – E. van Dommelen, 2019
La Leche League Nederland - Moederschap en werk: balans vinden in de praktijk – M. de Vries, 2021
Rijksoverheid