Ash Putnam is een jonge vrouw van 24 jaar met een eigen stijl die ze vol vertrouwen uitdraagt. Haar tatoeages en piercings in haar gezicht symboliseren persoonlijke groei en vrijheid. Deze uiterlijke kenmerken vertellen een verhaal over keuzes maken, leren, en jezelf durven zijn. Bij haar sollicitatie bij TJ Maxx kreeg ze alleen een automatische afwijzing per e-mail, zonder persoonlijk contact.
Praten met gesloten deur → Onbegrepen voelen
Gesprek met winkelmanager → Om situatie beter te begrijpen
Ontbreken van werkervaring als oorzaak
Mogelijke invloed van uiterlijk
Vragen over hoe we omgaan met verschillen en naar mensen kijken op werkvloer

Content:
TikTok als uitlaatklep
Ash plaatste een openhartige video op TikTok om haar ervaring te delen en steun te zoeken. De video, waarin ze vertelde dat haar uiterlijk steeds de eerste indruk bepaalt, werd massaal bekeken en raakte veel mensen.

Ze stelde de vraag: “Hoe kun je ervaring opdoen als niemand je een kans geeft?” Ze wil graag bijdragen, is leergierig en wil met mensen werken. Het gaat haar niet om perfectie, maar om inzet en ontwikkeling. Werken betekent voor haar meer dan alleen een inkomen; het betekent ook meedoen, structuur en trots. Ze hoopt dat bedrijven meer openstaan voor kennismaking op basis van de persoonlijkheid in plaats van alleen een cv of foto.

Wie nieuwsgierig is naar haar verhaal en graag meer wil weten over haar ervaringen, kan de video bekijken op haar TikTok-pagina. Daar deelt ze haar verhaal met warme woorden en een positieve blik op de toekomst, waardoor kijkers geïnspireerd kunnen raken en hoopvol gestemd worden.
De discussie over uiterlijk
Ash’ video veroorzaakte een golf van discussies, zowel online als offline, waarbij sommige mensen opmerkten dat gezichtstatoeages nog steeds als ongebruikelijk worden beschouwd op de werkvloer, met name in winkels waar klanten worden begroet, terwijl anderen juist van mening waren dat het hoog tijd is dat bedrijven zich aanpassen aan de tijdsgeest en voorbij het uiterlijk kijken naar de persoon die erachter schuilgaat.

Veel mensen merkten op dat tatoeages, plaats, stijl en presentatie belangrijk zijn. Een glimlach en vriendelijkheid maken meer indruk dan een strak uiterlijk. Respect en behulpzaamheid maken op lange termijn meer verschil dan uiterlijke kenmerken. Creativiteit en eigenheid worden in veel beroepen gewaardeerd.

Op de website NU.nl wordt uitgebreid beschreven hoe de perceptie van werkgevers ten opzichte van tatoeages geleidelijk aan positiever begint te worden, vooral wanneer deze in overeenstemming zijn met de bedrijfscultuur en sfeer.
Tijden veranderen
Tatoeages en piercings zijn steeds meer geaccepteerd in het dagelijks leven. Veel mensen laten zich tatoeëren om iets moois te herinneren of als eerbetoon aan een dierbare. Piercings in verschillende vormen en stijlen zijn ook steeds normaler. Sommige bedrijven zijn echter nog terughoudend als het gaat om opvallende uiterlijke kenmerken bij nieuwe medewerkers.

Hesitatie ontstaat vaak door klantverwachtingen en merkimago, maar klanten hechten vooral waarde aan vriendelijkheid, behulpzaamheid en sfeer. Luisteren en behulpzaam zijn is belangrijker dan uiterlijk. Organisaties moeten meebewegen met veranderende tijdsgeest en klantbehoeften.

Op Indeed.com lees je uitgebreide artikelen over hoe bedrijven stap voor stap hun beleid rond uiterlijk vernieuwen en aanpassen om gelijke kansen en diversiteit te bevorderen.
een bepaald beeld
Een ex-personeelsmanager van TJ Maxx zei dat zichtbare gezichtstatoeages en piercings nog steeds invloed kunnen hebben op de selectie van kandidaten, vooral voor klantgerichte functies waar representativiteit belangrijk is. Dit begrip is breed en moeilijk meetbaar.

Volgens de manager is uitstraling nog steeds belangrijk voor bedrijven, maar het gaat er niet per se om mensen af te wijzen. Bedrijven zoeken vaak naar iemand die bij hun team en de winkel past, maar de invloed van uiterlijke kenmerken zoals tattoos is twijfelachtig. Gedrag is vaak belangrijker dan uiterlijk en het vinden van balans tussen authenticiteit en gewenste uitstraling is cruciaal.

Op NRC.nl lees je meer over hoe de manier waarop een bepaald beeld wordt gevormd van invloed kan zijn op de kansen van sollicitanten om een baan te krijgen.
De kracht van doorgaan
“Ondanks afwijzing en twijfel blijft Ash positief en vol vertrouwen op zoek naar een werkgever die haar potentieel ziet. Ze blijft trouw aan zichzelf en weet wat ze kan en wil leren. Haar positieve houding benadrukt het belang van vertrouwen, zelfs als anderen daar nog niet in geloven.”

Ash blijft solliciteren bij bedrijven die openstaan voor persoonlijkheid, groei en nieuwe inzichten. Ze gelooft dat organisaties haar enthousiasme, eerlijkheid en karakter zullen waarderen. Haar ervaring gebruikt ze niet om te klagen, maar om aan te tonen dat er altijd ruimte is om te leren en open te staan voor anderen. Haar verhaal nodigt uit om verder te kijken dan uiterlijkheden en een kans te geven aan wie echt gemotiveerd is.

Op Linda.nl delen verschillende jonge vrouwen hun ervaringen met solliciteren en benadrukken zij het belang van authenticiteit op de werkvloer.
Iedereen verdient een kans
Het verhaal van Ash toont aan dat iedereen met enthousiasme en inzet een waardevolle bijdrage kan leveren, ongeacht onze unieke eigenschappen. Teams worden kleurrijker en creatiever door de verschillen tussen mensen. Als werkgever kun je echte talenten ontdekken door te kijken naar houding en gedrag in plaats van uiterlijk.

Mensen die zich goed voelen, stralen dat uit naar anderen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven een inclusieve omgeving creëren. Wie zich gewaardeerd voelt, presteert beter en zorgt voor meer verbinding. Door elkaar beter te leren kennen, kunnen er mooie kansen ontstaan.
In een maatschappij die steeds diverser wordt, is het belangrijk om als organisatie en individu mee te evolueren. Het geven van vertrouwen leidt doorgaans tot wederzijds vertrouwen.
Een boodschap
Dit verhaal zal herkenbaar zijn voor vrouwen van 50 jaar en ouder, zelfs als de context anders is. Velen van ons hebben meegemaakt dat we werden beoordeeld op ons uiterlijk, onze kledingstijl of de levensfase waarin we ons bevinden. Toch hebben we geleerd dat trouw blijven aan jezelf het belangrijkste is, zelfs in een wereld die constant verandert.

We weten dat het waardevol is om ergens bij te horen en gewaardeerd te worden om wie je bent. Zachtheid, geduld en wijsheid zijn net zo krachtig als kennis of diploma’s. Het is mooi als jonge vrouwen zoals Ash hun stem durven laten horen en hun pad volgen, ondanks hindernissen. Zo ontstaat er een brug tussen generaties, waarin we elkaar aanvullen en versterken.
We kunnen veel voor elkaar betekenen door naar elkaar te luisteren, elkaar aan te moedigen en open te staan voor het verhaal achter iemands blik of stijl.
Belangrijke punten
- Uiterlijk zegt vaak niets over de werkelijke inzet die iemand heeft of de werkethiek die zij hanteren.
- Iedereen verdient een eerlijke kans in het leven, ongeacht of ze tattoos of piercings hebben.
- Verwachtingen over representativiteit zijn aan het verschuiven in onze samenleving, waar steeds meer nadruk wordt gelegd op diversiteit en inclusie.
- Het delen van verhalen zorgt ervoor dat mensen diepgaander met elkaar kunnen verbinden, hun ervaringen en emoties delen en op die manier een dieper begrip en verbondenheid creëren.
- Leeftijd noch stijl zijn geen grenzen, maar eerder schakels naar verbinding tussen mensen van verschillende generaties en uiteenlopende smaken.
DEEL NU : UITLEG | “Afgewezen vanwege mijn tattoos” – Ash (24) is woest
De inhoud van dit artikel is samengesteld door het Mediakanaal: Zonnestraaltjes. De naam zonnestraaltjes ‘weerspiegelt’ waar wij voor staan. We verspreiden zonnestraaltjes in een digitale duisternis. Je kunt Zonnestraaltjes hier volgen op Facebook: Zonnestraaltjes.
Disclaimer: De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld ter inspiratie en algemene kennisdeling. Spectrum Magazine biedt geen medisch, juridisch of financieel advies. Voor persoonlijke situaties adviseren wij altijd contact op te nemen met een deskundige. Informatie in dit artikel is met zorg samengesteld, maar gebruikers blijven zelf verantwoordelijk voor het toepassen ervan.
Op Facebook geldt: dit artikel is geen financieel advies, maar een inspirerende bijdrage voor wie zich interesseert in actuele maatschappelijke onderwerpen en persoonlijke groei.*
Professionele bronnen: