UITLEG | Steeds meer vrouwen kiezen er bewust voor om het moederschap uit te stellen

In Nederland is de trend de afgelopen jaren verschoven naar vrouwen die op latere leeftijd moeder worden. Dit wordt weerspiegeld in de gemiddelde leeftijd van 30,4 jaar waarop vrouwen in 2023 hun eerste kind kregen, het hoogste sinds het begin van de registratie in 1950 bij het CBS. Er is een groeiende groep vrouwen die ervoor kiest om zich volledig voor te bereiden op het ouderschap voordat ze aan kinderen beginnen, in plaats van overhaast te handelen op jonge leeftijd. Deze verandering duidt op een evolutie in normen en waarden binnen de samenleving, waarbij vrouwen meer ruimte nemen voor persoonlijke groei en zelfontplooiing alvorens moeder te worden.

 

een bewuste keuze

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om op latere leeftijd kinderen te krijgen, mede dankzij technologische ontwikkelingen zoals het invriezen van eicellen. Door gebruik te maken van deze technologie kunnen vrouwen hun kinderwens uitstellen zonder zich zorgen te hoeven maken over de kwaliteit van hun verouderende eicellen en de druk voelen om op jonge leeftijd moeder te worden.

Dit biedt vrouwen de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer zij kinderen willen krijgen, waardoor zij zich eerst kunnen focussen op hun carrière en persoonlijke ontwikkeling. Het stelt hen in staat om weloverwogen keuzes te maken over het ouderschap en om een harmonieuze balans te creëren tussen werk, gezin en persoonlijke doelen.

De verschuiving in gezinsplanning

In Nederland zijn bijna 5 miljoen moeders, maar door een toenemende trend van vrouwen die op latere leeftijd kinderen krijgen, stijgt volgens het CBS de gemiddelde leeftijd van vrouwen bij hun eerste moederschap. Deze verschuiving wijst op een verandering in het traditionele beeld van moederschap als gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen.

Vrouwen stellen nu andere prioriteiten, zoals carrière, opleiding, reizen en tijd met partner en vrienden, voordat ze aan gezinsvorming denken. Dit komt door veranderende maatschappelijke verwachtingen en erkenning van diverse rollen van vrouwen.

een eerste kind

In de jaren ’50 waren vrouwen gemiddeld 26 jaar oud wanneer zij hun eerste kind kregen, maar in de vroege jaren ’70 daalde deze leeftijd naar 24 jaar als gevolg van toenemende vrijheid voor vrouwen. Sindsdien is de gemiddelde leeftijd bij de geboorte van het eerste kind gestaag toegenomen.

In 2019 werd de leeftijdsgrens van 30 jaar overschreden en in 2023 steeg de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind kregen naar 30,3 jaar. Deze trend toont dat meer vrouwen ervoor kiezen later kinderen te krijgen, wat positief wordt ontvangen vanwege de mogelijkheid om zich goed voor te bereiden op het ouderschap.

jonge moeders

Steeds meer oudere vrouwen kiezen ervoor om op latere leeftijd hun eerste kind te krijgen, wat duidt op een evolutie in de opvattingen over moederschap en een grotere focus op carrière en persoonlijke ontwikkeling voor vrouwen.

In de afgelopen decennia hebben meer vrouwen erkend dat het nastreven van persoonlijke doelen voordat ze aan ouderschap beginnen steeds belangrijker is, mede door verbeteringen in werkzekerheid, toegang tot hoogwaardige zwangerschapszorg en grotere sociale steun.

vaders worden ouder

Vaders krijgen steeds vaker op latere leeftijd kinderen, wat wijst op veranderende maatschappelijke normen en een groeiende erkenning van de rol van mannen in het gezinsleven, zelfs nadat zij een succesvolle carrière hebben opgebouwd en zich persoonlijk hebben ontwikkeld.

Europees perspectief

In Nederland en andere Europese landen worden steeds meer vrouwen op latere leeftijd moeder dan het Europese gemiddelde. Dit geldt ook voor landen zoals Italië, waar vrouwen gemiddeld op 31,8-jarige leeftijd hun eerste kind kregen in 2023. In datzelfde jaar waren nieuwe moeders in Ierland, Spanje, Luxemburg en Griekenland gemiddeld ook ouder dan in Nederland.

Uit recente cijfers blijkt dat een groeiend aantal stellen in Nederland ervoor kiest om op latere leeftijd ouders te worden, waardoor de traditionele opvattingen over gezinsvorming langzaam maar zeker veranderen in diverse Europese landen.

Demografische veranderingen

In het jaar 2024 wordt naar verwachting een stijging van het aantal vrouwen dat voor het eerst moeder wordt naar 77.000 verwacht, wat een lichte toename is in vergelijking met het voorgaande jaar. Deze groei is te danken aan een toename van het aantal vruchtbare vrouwen en een verwachte stijging in het totale aantal geboorten, wat de positieve trend in geboortecijfers bevestigt.

De vruchtbaarheid per vrouw blijft constant in Nederland, wat resulteert in een stabiel aantal geboorten en een trend van mensen die steeds later in hun leven kiezen om kinderen te krijgen vanwege factoren als carrière, financiële stabiliteit en de wens om hun eigen leven eerst op orde te hebben voordat ze aan het ouderschap beginnen.

De trend in vruchtbaarheid

Sinds 2010 is het vruchtbaarheidscijfer in Nederland gedaald naar 1,43 kinderen per vrouw, met een lichte piek in 2021. Desondanks blijven schommelingen in gezinsuitbreiding optreden als gevolg van individuele keuzes, economische omstandigheden en sociale normen.

De toekomst van ouderschap

Door flexibele werkstructuren, betere gezondheidszorg en diverse gezinsmodellen wordt ouderschap in de 21e eeuw naar verwachting meer dynamisch. Vrouwen hebben meer controle over hun reproductieve keuzes en vaders zijn meer betrokken bij de opvoeding, wat leidt tot veranderingen in de gezinsdynamiek. Dit maakt ouderschap een proces dat zich aanpast aan de behoeften van zowel ouders als kinderen.

DEEL NU: UITLEG | Steeds meer vrouwen kiezen er bewust voor om het moederschap uit te stellen

Dit meesterstuk is ingenieus in elkaar gezet door Praatjesmaker, een sprankelend mediaplatform dat excelleert in het aanbieden van verhalen die zowel verhelderend als verrijkend zijn, rechtstreeks uit de verste uithoeken van onze planeet. Zorg dat je de aansluiting niet mist met onze boeiende updates door Praatjesmaker te volgen op Facebook. Spring aan boord voor een epische tocht door een universum van verhalen 🌐✨


SPECTRUM Magazine disclaimer
Deze content is uitsluitend bedoeld voor informatieve en inspirerende doeleinden. Het bevat geen professioneel financieel, juridisch of medisch advies. De redactie van SPECTRUM Magazine is niet aansprakelijk voor beslissingen die worden genomen op basis van deze informatie.

Facebook disclaimer
Dit artikel is niet bedoeld als financieel advies. Mensen tonen oprechte interesse in deze content vanwege het persoonlijke en emotionele karakter.


Referenties:

  1. Fertility Trends in Europe (2022). European Fertility Data Agency. Link
  2. Changing Parenthood: Shifting Norms in Modern Society (2023). Journal of Social Change. Link
  3. The Impact of Age on Motherhood: A Global Perspective (2021). Global Demographic Studies. Link
Scroll naar boven