UITLEG | Wakker worden met gele, plakkerige substantie in je ooghoeken?

Na een vermoeiende dag is het heerlijk om eindelijk in bed te stappen en jezelf te omhullen in de warmte van de dekens, om vervolgens rustig in slaap te vallen en de zorgen van de dag achter je te laten. Maar de ochtenden kunnen soms minder prettig zijn, vooral wanneer je wakker wordt en gele vlekjes ziet verschijnen in je ooghoeken. Dit veelvoorkomende verschijnsel blijft echter vaak onbekend en onbegrepen, omdat er weinig onderzoek naar wordt gedaan. Wat gebeurt er eigenlijk met je ogen wanneer je wakker wordt na een nacht van dromen en rust?

 

Wat zit er in je oog?

“Ons lichaam produceert normaal gesproken oogafscheidingen als beschermende reactie tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals stofdeeltjes of bacteriën. Wetenschapper Andrew Huberman heeft dit fenomeen recentelijk uitgelegd in een video, waardoor we nu de reden achter deze afscheiding kunnen begrijpen in plaats van ze simpelweg als onaangenaam te beschouwen.”

De “vuil” die je ’s ochtends aantreft in je ogen zijn eigenlijk bacteriële restjes die ’s nachts door je lichaam zijn bestreden, wat aantoont dat je immuunsysteem actief vecht voor je gezondheid terwijl je slaapt.

Een klein wonder

Tijdens je slaap produceren je ogen olie en slijm om ze gezond te houden. Dit wordt normaal gesproken weggespoeld door te knipperen, maar tijdens je rust blijven ze deze stoffen produceren voor de nieuwe dag.

Geel slijm, ook bekend als traanvocht, wordt geproduceerd door de traanklieren en vormt een beschermende laag die onze ogen beschermt tegen stof en andere schadelijke deeltjes, zelfs tijdens de slaap.

Wat zegt TikTok?

De ontdekking van oogkorstjes op TikTok zorgde voor opwinding onder gebruikers, met reacties als “Ik geef niet op in mijn slaap!” en “Dit is mijn ochtendtriomf” die massaal werden gegeven. Het is verbazingwekkend hoe iets alledaags als oogslijm zo’n buzz kan veroorzaken en mensen kan laten lachen.

“Terwijl je slaapt, reinigt je lichaam je ogen door afvalstoffen en overtollige vloeistoffen te verwijderen, wat laat zien hoe ons immuunsysteem continu werkt om onze gezondheid te beschermen. Het is indrukwekkend hoe ons immuunsysteem onze gezondheid kan handhaven, zelfs wanneer we rusten.”

Wanneer opletten?

Oogslijm is meestal onschuldig, maar veranderingen zoals dikker, plakkeriger of geliger slijm kunnen wijzen op een milde oogontsteking. Bij aanhoudende symptomen zoals roodheid, jeuk en pijn aan de ogen is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

De klachten verdwijnen meestal vanzelf, maar het is belangrijk om goede ooghygiëne te handhaven en voldoende rust te nemen. Als de symptomen aanhouden, raadpleeg dan een oogarts voor professionele evaluatie en behandeling.

Tips voor verzorging

Reinig regelmatig je oogleden met afgekoeld, gekookt water op aparte wattenschijfjes om infecties te voorkomen en je ogen gezond te houden, wat kan helpen om irritaties te verminderen.

Irritatie en vermoeidheid van je ogen kan verminderd worden door een koel washandje erop te leggen. Simpele verzorging kan wonderen doen, vooral als je merkt dat je ogen gevoelig of droog aanvoelen. Regelmatige aandacht voor je ogen zal zorgen voor verbetering.

Hoe houd je je ogen gezond?

Er zijn diverse manieren om je ogen gezond te houden tijdens drukke dagen, zoals voldoende water drinken, regelmatig pauzes nemen tijdens schermgebruik en het beperken van blootstelling aan blauw licht.

Langdurig gebruik van een beeldscherm kan leiden tot vermoeidheid, slaapproblemen en schade aan de ogen. Ga regelmatig naar buiten om je ogen gezond te houden. Bij aanhoudende klachten van droge ogen, raadpleeg een oogspecialist.

Een nieuwe kijk

Het voorkomen van oogslijm tijdens het slapen getuigt van de veerkracht van je lichaam en de inspanningen die het verricht om gezond te blijven. Dit natuurlijke proces is een positief signaal van gezondheid en verdient erkenning en respect voor de kracht en vitaliteit van je lichaam.

Key-points

  • Oogslijm treedt op tijdens de slaap en duidt op gezonde ogen, het spoelt vuil en bacteriën weg en beschermt de ogen tijdens rust.
  • Langdurig niet knipperen leidt tot verstoring van de traanfilm en ophoping van slijm, olie en bacteriën, wat irritatie en ontsteking van de ogen kan veroorzaken.
  • “TikTok heeft het onderwerp op een vermakelijke manier populair gemaakt, wat heeft geleid tot het succes van de app vanwege de unieke benadering.”
  • Bij plakkerig of geelachtig neusslijm, is professionele behandeling nodig om complicaties te voorkomen. Dit kan duiden op een milde infectie of allergische reactie.
  • Regelmatig je ogen spoelen met afgekoeld water houdt je ogen gezond en fris, en zorgt voor een helder en scherp zicht door irritaties en infecties te voorkomen.
  • Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het drinken van voldoende water en het verminderen van de tijd die we doorbrengen aan schermen, zoals computers en smartphones, een positief effect kan hebben op de gezondheid van onze ogen.
  • Zelfs in onze slaap zorgt ons lichaam voor onze ogen en houdt het onze gezondheid in stand.
  • Het oogslijm beschermt het oog tegen infecties en schadelijke indringers, wat wijst op een gezonde toestand.

DEEL NU: UITLEG | Wakker worden met gele, plakkerige substantie in je ooghoeken? 😱👁️

Dit artikel is met aandacht gecreëerd door LEEF., een bruisend mediaplatform, toegewijd aan het brengen van inspirerende en leerzame verhalen uit elke hoek van de wereld. Zorg dat je op de hoogte blijft van onze meeslepende content door LEEF. te volgen op Facebook onder de naam LEEF.


SPECTRUM Magazine disclaimer
Deze content is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen professioneel medisch, juridisch of financieel advies. SPECTRUM Magazine aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen van het toepassen van de inhoud.

Facebook disclaimer
Deze post is niet bedoeld als financieel advies. De inhoud is bedoeld voor entertainment en informatief gebruik. Onze lezers zijn oprecht geïnteresseerd in onze verhalen en tips.


Referenties:

  1. Oogverzorging en gezondheid – Gezondheidsplein, 2024. link
  2. Gezonde gewoonten voor betere ogen – Oogfonds, 2023. link
  3. Bindvliesontsteking en symptomen – Thuisarts, 2022. link
Scroll naar boven