VERHAAL | Haar pijn werd genegeerd

In 2016 ontdekte ik dat ik zwanger was en dit voelde als het begin van een nieuw hoofdstuk in mijn leven. De vreugde die ik toen ervoer was bijna niet te beschrijven. Ik was gefascineerd door de groei van de baby in mijn buik en keek elke week met verwondering naar de ontwikkeling. Mijn ultieme droom was een kalme en liefdevolle bevalling, daarom schreef ik me in voor een hypnobirthingcursus om tijdens de geboorte rustig te kunnen blijven. Ik hoopte op een bevalling in het water, omringd door muziek en warmte.

 

Wat ik in eerste instantie had gedacht dat een rustige bevalling zou zijn, bleek uiteindelijk een lange, zware tocht vol obstakels en uitdagingen te zijn die me verraste. Ondanks mijn grondige voorbereiding en positieve mindset, leerde ik dat je niet altijd kunt anticiperen op zo’n intense ervaring en dat flexibiliteit en doorzettingsvermogen essentieel zijn in momenten van grote onzekerheid en onvoorspelbaarheid.

Mijn gevoel werd genegeerd

Op een rustige ochtend begonnen de eerste tekenen van de bevalling zich langzaam aan te dienen, en na negentien slopende uren besloten we eindelijk naar het ziekenhuis te gaan. Echter, tot onze grote frustratie werden we niet één, niet twee, maar drie keer teruggestuurd voordat we eindelijk werden opgenomen en de bevalling echt kon beginnen.

Mijn lichaam gaf duidelijke signalen van problemen die werden genegeerd. Ik trilde, kon nauwelijks staan en voelde me duizelig. Ondanks mijn herhaalde klachten, die werden afgedaan als normaal bij een eerste bevalling, leek het alsof mijn woorden niet werden gehoord. Het voelde alsof ik niet serieus werd genomen.

Bij bevallingen is het belangrijk om te luisteren naar het gevoel en de intuïtie van de vrouw, aangezien ons lichaam vaak meer weet dan wat een monitor kan laten zien. Het was jammer genoeg zo dat mijn intuïtie werd genegeerd tijdens de bevalling, waardoor ik uiteindelijk uitgeput en gefrustreerd raakte.

Pijn werd onderschat

Na twee dagen arbeid werd vastgesteld dat Milo’s hoofd in een ongunstige positie lag, waardoor de bevalling werd vertraagd en zijn gezondheid verslechterde. Mijn signalen werden pas laat opgemerkt omdat anderen vonden dat ik “overdreef” vanwege mijn eerdere bevalling. Het is belangrijk om te erkennen dat elke vrouw uniek is en elke bevalling anders verloopt.

Ik kreeg pijnstilling met pethidine toen ik op mijn benen wankelde, maar het werkte niet zoals gehoopt. Ik miste de geruststelling die ik nodig had en kreeg in plaats daarvan afstandelijkheid en onbegrip.

Dit artikel geeft een uitgebreid overzicht van de belangrijkste overwegingen bij pijnbestrijding tijdens de bevalling, inclusief gedetailleerde informatie over verschillende opties zoals medicatie, natuurlijke methoden en hulpmiddelen, en handige tips om een weloverwogen keuze te maken die aansluit bij jouw persoonlijke wensen, behoeften en medische achtergrond.

Spoed en paniek

Mijn gezondheidstoestand verslechterde snel en ik werd met spoed naar de operatiekamer gebracht, waar op dat moment ook Milo’s hartslag daalde en mijn bloeddruk te laag was. Helaas zorgde de anesthesist voor een verkeerd geplaatste ruggenprik, waardoor ik niet meer kon ademen of spreken en alleen mijn hoofd en armen kon bewegen.

Ik voelde me extreem eenzaam en onbegrepen toen de verpleegkundige afstandelijk bleef en niet leek te begrijpen wat ik doormaakte, waardoor de last van mijn fysieke pijn nog zwaarder leek te wegen en ik me nog meer geïsoleerd voelde dan ooit tevoren.

Lees hier meer gedetailleerde informatie over de verschillende veilige anesthesie opties die zorgvuldig kunnen worden overwogen en toegepast tijdens de bevalling, met als doel pijnverlichting en het aanzienlijk vergroten van het comfort van de moeder, waardoor de geboorte-ervaring een positieve en stressvrije gebeurtenis kan zijn.

Moeilijk herstel

Milo werd geboren met blauwe plekken en een ontwrichte schouder, en hij zat vast in het geboortekanaal. Gelukkig verliep alles uiteindelijk goed en kwam hij gezond ter wereld. Het horen van het prachtige gehuil van mijn pasgeboren zoon vervulde me met vreugde, maar ik kon hem niet vasthouden omdat mijn lichaam verzwakt was door de medicatie die ik tijdens de bevalling had gekregen.

Na de geboorte van onze zoon belandde hij meteen op de intensive care vanwege ademhalingsproblemen. Terwijl ik in het ziekenhuis bleef vanwege mijn eigen gezondheidsproblemen, vocht mijn partner moedig mee tijdens deze emotioneel zware tijd.

Het is cruciaal voor zowel ouders van pasgeboren baby’s die extra zorg nodig hebben als voor het medisch personeel dat verantwoordelijk is voor hun gezondheid en welzijn om informatie over de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) te hebben.

De emotionele nasleep

“Ik brak in tranen toen ik Milo eindelijk in zijn bed van glas zag liggen, met slangetjes en in een rolstoel. Het beeld zal voor altijd in mijn geheugen blijven als een pijnlijke herinnering aan de fragiliteit van het leven en de strijd die hij moet doorstaan. Ik voelde me machteloos en overweldigd door emoties, bang voor de toekomst en hoe we hier samen doorheen zouden moeten vechten.”

Na dagen van slapeloosheid, paniekaanvallen, flashbacks en huilbuien vond ik verlichting door traumatherapie te volgen. Daar leerde ik dat mijn ervaring een naam had: geboortetrauma. Het besef dat ik niet alleen stond, gaf me de kracht om actief te werken aan mijn herstel.

Er valt nog veel te leren over mentale gezondheid na de bevalling, zoals symptomen van postpartum depressie, gevoelens van isolatie en angst, en beschikbare steun voor moeders na de geboorte.

Geboorte moet menselijk zijn

De komst van nieuw leven in het ziekenhuis is een emotioneel moment vol warmte en verbondenheid. Niet alle ziekenhuismedewerkers hoeven perfect te zijn; soms kan een luisterend oor, een zachte hand of gewoonweg aanwezigheid al een wereld van verschil maken tijdens deze ervaring.

“Ik stuurde een brief naar het ziekenhuis met mijn persoonlijke verhaal, maar ontving slechts een standaardreactie met technische details. Mijn emoties werden niet erkend en daarom besloot ik het geplande gesprek af te zeggen, omdat ik mentaal niet in staat was om de drempel van het ziekenhuis over te gaan.”

De auteur neemt momenteel uitgebreid de tijd om in gesprek te gaan met verschillende ziekenhuizen, teneinde hun ervaringen grondig te analyseren en te doorgronden op welke manieren zij zich inspannen om de kwaliteit van zorg voor hun patiënten te verbeteren.

Wat geboortetrauma is

Het geboortetrauma kan ontstaan door diverse gebeurtenissen tijdens de bevalling, waarbij een persoon machteloos, angstig of genegeerd kan voelen. Vaak zijn het niet zozeer medische fouten, maar eerder het gebrek aan empathie en zorg van zorgverleners wat tot aanzienlijke schade kan leiden.

Enkele oorzaken voor deze situatie zijn een gebrek aan effectieve communicatie, onvoldoende middelen en onduidelijke verwachtingen die hebben geleid tot misverstanden en tekortkomingen.

  • Onverwachte wendingen tijdens de bevalling vereisen nauwkeurige monitoring en medische interventie voor een veilige bevalling van zowel moeder als kind.
  • Onpersoonlijke of harde behandeling kan gevoelens van isolatie en onrechtvaardigheid veroorzaken, wat invloed kan hebben op psychologisch welzijn en relaties.
  • “Een spoedoperatie is een urgent medisch ingrijpen dat snel wordt uitgevoerd om het leven van de patiënt te redden of ernstige complicaties te voorkomen die kunnen ontstaan bij uitstel van behandeling.”
  • Een pasgeboren baby met ernstige ademhalingsproblemen of aangeboren afwijkingen moet direct naar de intensive care unit voor specialistische medische zorg en monitoring door neonatologen.
  • Het gebrek aan emotionele steun tijdens de bevalling kan leiden tot angst, eenzaamheid en onzekerheid bij de moeder, wat een negatieve invloed kan hebben op haar geestelijke en fysieke gezondheid.

Alles over geboortetrauma bij moeders

Ondanks dat mijn littekens zijn genezen, blijft de ervaring dagelijks in mijn gedachten aanwezig. Het heeft mijn liefde voor Milo alleen maar verdiept. Tegenwoordig is hij een vrolijke, nieuwsgierige jongen met een stralende glimlach. Telkens als ik hem zie lachen, realiseer ik me dat alle moeilijkheden het waard waren.

Key-points

  • “Het geboortetrauma kan een langdurige impact hebben, zelfs wanneer de bevalling uiteindelijk succesvol verloopt en de baby gezond ter wereld komt. Zowel de moeder als het kind kunnen nog geruime tijd last hebben van emotionele en fysieke gevolgen als gevolg van een moeilijke bevalling.”
  • Vrouwen voelen intuïtief wanneer er tijdens de bevalling iets niet goed gaat, doordat ze een sterke verbinding hebben met hun lichaam en met hun instinctieve vermogen om afwijkingen in het natuurlijke bevallingsproces op te merken.
  • Door vriendelijkheid uit te stralen en aandachtig te luisteren naar de moeder, kunnen we daadwerkelijk een positieve invloed uitoefenen op haar leven en dat van haar kinderen.
  • “Traumatherapie is een effectieve en gespecialiseerde vorm van therapie die individuen helpt bij het verwerken en verlichten van de diepgaande emotionele en psychologische impact die moeilijke geboorte-ervaringen hebben op hun mentale welzijn.”
  • Iedereen verdient het recht op een respectvolle en ondersteunende bevalling, ongeacht hun culturele achtergrond, nationale afkomst of economische status.

DEEL NU: VERHAAL | Haar pijn werd genegeerd

Deze publicatie is zorgvuldig gecreëerd door Spectrum Magazine, een levendig mediaplatform dat zich richt op het verspreiden van verhalen die zowel verhelderen als verrijken, van over de hele wereld. Mis geen enkele van onze fascinerende updates door Spectrum Magazine te volgen op Facebook. Laat je onderdompelen in een spectrum van verhalen die echt iets te zeggen hebben.


Disclaimer van SPECTRUM Magazine
Deze publicatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als medisch, juridisch of financieel advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten, juridische vragen of financiële beslissingen altijd een bevoegde professional. De auteur en uitgever zijn niet aansprakelijk voor enige schade of verlies die voortvloeit uit het gebruik van deze informatie.

Facebook disclaimer
Deze content bevat geen financieel advies. Lezers die onze berichten volgen, doen dit vanuit oprechte interesse en op vrijwillige basis. Raadpleeg altijd een specialist voor persoonlijk advies.

Scroll naar boven