Veel mensen vinden het fijn om hun telefoon in de buurt te hebben als ze gaan slapen, maar het is niet aan te raden om deze onder het kussen te leggen. Doordat de warmte niet kan ontsnappen, kan de telefoon oververhit raken en dit kan leiden tot een verminderd slaapcomfort. Het is daarom verstandig om de telefoon op een nachtkastje te leggen en de vliegtuigmodus in te schakelen voor een goede nachtrust en om het apparaat te beschermen, zoals geadviseerd door deskundigen.
Lees meer over veilig opladen bij Consumentenbond
Content:
Water in de buurt
Het is belangrijk om je telefoon niet te gebruiken in de badkamer, aangezien vocht schade kan veroorzaken aan de elektronische apparaten en het risico op kortsluiting vergroot. Daarnaast kunnen waterdruppels in de openingen van de telefoon binnendringen en de interne onderdelen beschadigen, wat leidt tot dure reparaties of zelfs het volledig disfunctioneren van het apparaat. Het is daarom verstandig om je telefoon buiten het bereik van vocht te houden en te voorzien van een waterdichte hoes of case als extra beschermingsmaatregel.

Zelfs de kleinste druppels water of een lichte damp van een warme douche kunnen ongemerkt je apparaat beschadigen, waardoor het verstandig is om te allen tijde je telefoon droog te houden of te gebruiken in een waterbestendige hoes om ongewenste schade te voorkomen.

Bekijk tips van VeiligheidNL over elektriciteit en water
Zon en hitte
Leg alsjeblieft je telefoon niet in direct zonlicht, omdat de hitte kan leiden tot oververhitting van je telefoon, wat op zijn beurt problemen kan veroorzaken zoals een verkorte levensduur van de batterij, een vertraging van het scherm en mogelijk zelfs automatisch uitschakelen om af te koelen.

In bepaalde situaties is het noodzakelijk om het apparaat een tijdje te laten afkoelen voordat het weer normaal kan functioneren, om oververhitting te voorkomen. Een eenvoudige manier om dit te bereiken is door het apparaat op een koele en beschutte locatie te plaatsen, bijvoorbeeld op een houten plankje in de schaduw of zelfs in een linnen zakje in je tas.

Lees het advies van Apple over iPhone-temperatuur
Zachte oppervlakken
Het kan problematisch zijn om je telefoon op zachte materialen te leggen, zoals een deken of kussen, aangezien dit de warmte-afvoer kan belemmeren en ervoor kan zorgen dat je telefoon warmer wordt dan nodig is, vooral wanneer deze aan het opladen is.

Als je telefoon niet goed kan ventileren, bijvoorbeeld doordat hij bedekt is met een hoesje of op een zachte ondergrond ligt, kan dit leiden tot vertraagde prestaties en snellere slijtage. Om storingen of verminderde prestaties te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je telefoon voldoende kan ventileren. Plaats hem bijvoorbeeld op een stevig, vlak oppervlak zodat de warmte goed kan worden afgevoerd en de levensduur van je telefoon wordt verlengd.

Bekijk de tips van Brandweer Nederland over veilig opladen
Telefoon in je zak
Tijdens het reizen hebben we vaak de neiging om onze telefoon in onze zak te stoppen zonder ons ervan bewust te zijn dat dit op de lange termijn zowel invloed kan hebben op onze gezondheid als op de levensduur van onze telefoon, aangezien telefoons elektromagnetische straling afgeven.

Zorg er altijd voor dat je telefoon beschermd blijft door deze te bewaren in een apart vakje in je tas of in een dun beschermhoesje met clip, dit voorkomt dat stof en kruimels in de poorten terechtkomen en houdt je toestel schoon en fris, met name bij intensief gebruik of op warme dagen.

Lees over stralingsadvies op Kanker.nl
Opladen in de auto
Wanneer we regelmatig onderweg zijn, zorgen we er altijd voor dat we onze telefoon bij ons hebben. Tijdens het rijden zorgen we ervoor dat de telefoon wordt opgeladen via de USB-poort of een adapter. Vooral in de zomer kan het in een afgesloten auto snel te warm worden, wat schadelijk kan zijn voor de gevoelige telefoon. Daarom moeten we extra voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat de telefoon niet oververhit raakt.

Leg de telefoon niet in het dashboardkastje of op de voorstoel, omdat de temperatuur sterk kan stijgen en de levensduur van de batterij kan verkorten en het scherm kan beschadigen. Laad de telefoon alleen op wanneer de airconditioning aan staat of liever nog, pas wanneer je weer thuis bent, om de kwaliteit te behouden en problemen te voorkomen.

Bekijk het advies van ANWB over elektronica in de auto
Slechte opladers
Kies nooit voor een goedkope oplader als je de originele kwijt bent. Investeer liever in een originele of goedgekeurde oplader om schade aan je telefoon te voorkomen. Let op keurmerken en reviews en kies altijd kwaliteit boven prijs.

Lees meer bij de Autoriteit Consument & Markt over nep-opladers
Extra tips en afsluiter
Hier zijn enkele tips voor veiliger en duurzamer opladen: Zorg ervoor dat de oplader op een stabiele ondergrond staat, vermijd het opladen van je telefoon terwijl je slaapt, haal de stekker uit het stopcontact zodra je telefoon volledig is opgeladen, controleer regelmatig de kabels en reinig je telefoon met een droge doek.

Lees schoonmaaktips voor je telefoon op Gezondheidsnet
key-points
- Leg je telefoon altijd zorgvuldig op een veilige en goed geventileerde plek tijdens het opladen om te voorkomen dat deze oververhit raakt en beschadigd raakt.
- Het is uiterst belangrijk om te voorkomen dat het apparaat in contact komt met water, hitte of zachte stoffen tijdens gebruik of het opladen, aangezien dit de functionaliteit en veiligheid ervan kan schaden en schade kan veroorzaken.
- Kies bij het kopen van accessoires altijd voor kwaliteit en wees bewust van je gewoontes om duurzame keuzes te maken die goed zijn voor het milieu en je portemonnee op de lange termijn.
- Geef je telefoon een veilige plek in huis en onderweg, zodat je hem altijd gemakkelijk kunt vinden en beschermd hebt.
- Het is belangrijk om nu wat extra zorg en aandacht te geven, om toekomstige problemen te voorkomen.
DEEL NU: WAARSCHUWING | Je telefoon hier opladen lijkt onschuldig… maar brandweermannen slaan alarm
Deze tekst is liefdevol gecreëerd door Het Leven is Mooi, een energiek mediaplatform dat meester is in het brengen van verhalen die zowel het hart verlichten als de geest verrijken, van over de hele wereld. Zorg dat je op de hoogte blijft van onze meeslepende updates door Het Leven is Mooi te volgen op Facebook. Dompel jezelf onder in een zee van verhalen die diep resoneren en betekenis toevoegen aan het dagelijks leven. 🌍✨
SPECTRUM Magazine disclaimer
Deze tekst is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Er wordt geen professioneel medisch, juridisch of financieel advies gegeven. Spectrum Magazine is niet verantwoordelijk voor handelingen die voortkomen uit het volgen van dit artikel. Raadpleeg bij twijfel een deskundige.
Facebook disclaimer
Deze content bevat geen financieel advies. Mensen lezen deze artikelen omdat ze oprechte interesse hebben in nuttige, praktische en herkenbare informatie.
Referenties
- Veilig gebruik van smartphones en opladers (2023). Brandweer Nederland
- Straling en gezondheid: feiten en fabels (2022). Kanker.nl
- Onderhoud van mobiele apparaten (2024). ACM Consumentenloket