Dokter: ‘’Open je airfryer en zie of het dit gevaarlijke laagje erin zit’’

We kennen allemaal die heerlijke momenten waarop we zin hebben in iets knapperigs, zonder de rommel van het traditioneel frituren. Dat maakt airfryers tot zulke prachtige toestellen! Maar onlangs hebben enkele bezorgde stemmen zich afgevraagd: zijn airfryers wel veilig? Laten we dat samen uitzoeken.

De magie van de airfryer

Compact en krachtig; het lijkt wel een droom die uitkomt. En wie kan die goudbruine frietjes weerstaan, bereid zonder liters olie? Maar zoals bij veel dingen die te mooi lijken om waar te zijn, komen er vragen naar boven. Sommigen vragen zich af:

“Geeft mijn airfryer giftige stoffen af?”

Wat zeggen de experts?

Eerst en vooral: geen paniek! Na gesprekken met voedingsexperts zoals Pam Hartnett, is het duidelijk dat de meeste airfryers veilig zijn. Een kleine kanttekening: let op de antiaanbaklaag. Als deze beschadigd is, kan hij schadelijke stoffen afgeven. Het advies? Behandel je airfryer als je beste pannenset en gebruik geen scherpe voorwerpen.

Een duikje in de wetenschap

We worden dagelijks gebombardeerd met wetenschappelijke termen. PTFE, PFOA… klinkt als een code, toch? In eenvoudige taal: het zijn de stoffen in de antiaanbaklaag, vergelijkbaar met Teflon. Hoewel ze veilig zijn bij normaal gebruik, is het goed om te weten wat er in je keukenapparatuur zit.

Mijn airfryer is veilig, maar wat met het voedsel?

Er is wat gespreksstof over chemicaliën die ontstaan als voedsel op hoge temperaturen wordt gekookt. Onze tip? Varieer in je kookmethoden. En zoals Dr. Michelle Pearlman zegt: “Het gaat om hoe je kookt.” Met mate en variatie blijft koken een plezier.

Handige tips voor jouw airfryer

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan airfryers met een keramische of roestvrijstalen coating. En onthoud: goed onderhoud doet wonderen. Wees lief voor je airfryer, en hij zal lief zijn voor jou (en je maaltijden!).

Hoe werkt zo’n wondertoestel eigenlijk?

Stel je een mini-heteluchtoven voor. De airfryer blaast warme lucht rond je eten, waardoor het lekker krokant wordt, zonder al die extra olie.

Lieve lezers, zoals bij alles in het leven, gaat het om balans. Je airfryer is een geweldig hulpmiddel in de keuken, maar net zoals je niet elke dag taart eet (hoe verleidelijk ook!), is het goed om gevarieerd te koken. En onthoud: een goed onderhouden airfryer is een gelukkige airfryer.

Authentieke bronnen: thesun.com

Scroll naar boven