Hoe je in een oogopslag kunt herkennen welk ei verser is

Hallo daar! Heb je je ooit afgevraagd of dat doosje eieren in je koelkast nog steeds goed is, vooral als de houdbaarheidsdatum al voorbij is? Maak je geen zorgen, dat is ons allemaal weleens overkomen.

Hoe weet je of een ei bedorven is?

De houdbaarheidsdatum op het doosje is meer een richtlijn, je eieren kunnen nog steeds prima zijn. We moeten niet alleen op onze ogen en de houdbaarheidsdatum vertrouwen, en ook onze neus kan ons soms in de steek laten. Omdat je echt geen voedselvergiftiging wilt krijgen, heb ik hier een handige checklist voor je om te controleren of je eieren nog eetbaar zijn.

Het zink of zwem testje

Een van de gemakkelijkste manieren om te controleren of een ei nog vers is, is door het in een kom water te leggen. Als het ei zinkt en plat op de bodem blijft liggen, dan is het nog vers en klaar om gegeten te worden. Zinkt het ei, maar staat het rechtop op de bodem? Dan is het misschien niet meer het allerverste, maar nog wel eetbaar. Maar als je ei drijft, kun je het beter niet meer eten. Deze test werkt omdat eierschalen lucht binnenlaten. Dus hoe ouder het ei, hoe meer lucht erin komt, waardoor het gaat drijven.

Doe de zchud test

Een andere manier om de versheid van een ei te testen, is door het bij je oor te houden en te schudden. Als je iets hoort klotsen, is het ei helaas bedorven. Hoor je niets? Dan is je ei waarschijnlijk nog goed.

Een snufje hier, een snufje daar

Eieren moeten normaal gesproken niet ruiken. Als je een ei hebt dat een beetje naar zwavel of iets anders onaangenaams ruikt, is het beter om het weg te gooien.

Een visuele inspectie

Kijk eens goed naar je ei. Als je barstjes of een vreemd poederig of slijmerig laagje op de schaal ziet, dan is het ei waarschijnlijk bedorven.

De laatste check

Heb je een ei dat tot nu toe alle tests heeft doorstaan? Geweldig! Maar voordat je het gaat bakken, moet je nog een laatste check doen. Breek het ei open en kijk of de dooier felgeel of oranje is en het eiwit een beetje stijf rond de dooier zit. Als het eiwit zich verspreidt, dan is je ei misschien niet meer zo vers.

Bewaar je eieren correct

En tot slot, een goede bewaartip: Zorg ervoor dat je eieren langer vers blijven door ze op de juiste plek in je koelkast te bewaren.

Ik hoop dat deze eenvoudige checklist je helpt om in de toekomst te controleren of je eieren nog goed zijn. Het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry! Eet smakelijk!

Authentieke bronnen: australianeggs.org

 

Scroll naar boven