We weten eindelijk wat het witte spul op babywortelen werkelijk is

Ken je dat gevoel? Dat je in de winter probeert iets vers en smakelijks op tafel te zetten, maar dat je niet veel meer kunt vinden dan kool en aardappels? Dan hebben we goed nieuws: de redding is nabij en hij is feloranje. Jawel, we hebben het over onze goede vriend de wortel!

De wortel als hoofdrolspeler

Onze held van dit verhaal is Carmen Quagliata, een briljante kok van het Union Square Cafe. Ondanks de uitdaging om in de winter een restaurant te openen, wist hij iets geweldigs te creëren. Met wat geroosterde wortelen, pittige chili, zoute pancetta en verfrissende Griekse yoghurt, toverde hij een pastagerecht op tafel waar je je vingers bij aflikt.

Maar weet je, dat is nog maar het begin van wat je allemaal met wortels kunt doen. Ze zijn zo ontzettend veelzijdig! John Shields, een chef-kok uit Chicago, noemde ze zelfs als ingrediënt in een dessert, gecombineerd met kweeperenwrongel en dennenpollenhoning. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wortels in cocktails, zoals in het restaurant Sunday in Brooklyn, of over de delicaat bereide wortelcrêpes in restaurant Olmsted.

De wortel door de eeuwen heen

Maar hoe komt het dat we de wortel pas zo recent zijn gaan waarderen? De oranje wortel zoals we die kennen komt eigenlijk pas sinds de 17e eeuw voor in Nederland. En sindsdien, tja, de wortel was nooit echt het populairste jongetje van de klas. Vaak verdween hij in de vriezer naast de erwten, of werd hij vergeten in de broodtrommel.

Gelukkig lijkt daar nu verandering in te komen. Sinds Jean-Georges Vongerichten en Dan Kluger rond 2010 een wortel- en avocadosalade introduceerden, lijken chefs wereldwijd de wortel te hebben herontdekt. Ze toveren de meest heerlijke en innovatieve gerechten op tafel. En dat komt goed uit, want zoals Quagliata het zegt, brengen wortelen “een beetje zonneschijn in ons wintermenu.”

De witte film op babyworteltjes

Misschien heb je weleens een wit laagje gezien op babyworteltjes en je afgevraagd wat dat precies is. Maak je geen zorgen, het is geen chloor. Het is gewoon een dun laagje gedroogde wortel. Dit gebeurt als de worteltjes in aanraking komen met de lucht.

En over chloor gesproken, de Amerikaanse FDA raadt aan om groenten te wassen in een wateroplossing met een klein beetje chloor. Dit is om ziekteverwekkers die op de groenten kunnen zitten, te verminderen. En wees gerust, na deze behandeling worden de groenten goed gespoeld met schoon leidingwater.

Goed voor de gezondheid

En tot slot, vergeet niet je wortels te eten! Ze zijn niet alleen veelzijdig en lekker, maar ook supergezond. Ze zitten vol met bètacaroteen, wat goed is voor je ogen, huid, tanden en nog veel meer. Dus hup, aan de wortels en genieten maar!

Authentieke bronnen: allrecipes, foodpublic

Scroll naar boven